Evropske berze padaju sedmi dan zaredom

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica pale su sedmi dan zaredom, što je ponajviše posljedica pritiska na cijene nafte i drugih sirovina.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,5 posto, skliznuvši sedmi dan zaredom, i to na najniži nivo u sedam nedjelja.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,25 posto, na 7.395 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,60 posto, na 12.957 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.310 bodova.

Pad cijena dionica ponajviše je posljedica zabrinutosti ulagača zbog jučerašnjih gubitaka na Wall Streetu, pri čemu je najviše izgubio energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Jutros je, pak, pad cijena nafte nastavljen četvrti dan zaredom. Na londonskom je tržištu barela pojeftinio 1,3 posto, na 61,45 dolara, a na američkom tržištu 1,1 posto, na 55,10 dolara.

To je posljedica objavljene procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da se u idućoj godini očekuje rast proizvodnje nafte u SAD-u, dok je procjene o potražnji ta agencija smanjila i za ovu i za iduću godinu.

Analitičari kažu da jučerašnji pad američkih berzanskih indeksa loše utiče na berze, posebno na dionice u energetskom i industrijskom sektoru.

Ističu i da je tržište dionica posljednjih mjeseci raslo gotovo bez poremećaja, pa je korekcija cijena bila očekivana.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,6 posto, na 22.028 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *