Zašto je Sberbanka izazvala nestašicu na tržištu grafičkih kartica

Dodajte komentar

Ruska Sberbanka izvinila se gradjanima Rusije jer je odgovorna što je u posljednje vrijeme došlo do nestašice grafičkih kartica na ruskom tržištu.

Banka je otkupila gotovo sve grafičke kartice za potrebe svoje laboratorije vještačke inteligencije.

Izvinjavajući se, stariji potpredsjednik Sberbanke Aleksandar Vedjagin je rekao da je ta banka, koja mnogo investira u tehnologiju, svoje potrebe za grafičkim karticama zadovoljila i da nestašica ubuduće neće biti.

Tim povodom je, kako su prenijeli ruski mediji, firma AliExpress saopštila da je jako porastao interes kupaca za grafičke kartice odredjenog modela, onog koji najbolje odgovara stvaranju kripto-farmi, a tražnja za bitcoin miner-ima za mjesec dana je porasla za 150%.

Predsjednik Sberbanke German Gref je, prema navodima ruskih medija, izjavio da se u toj banci kao veoma perspektivne za primjenu razmatraju dvije tehnologije za koje on smatra da će potpuno izmijeniti bankarski sektor.

„To je blokčejn, tehnologija koja može u potpunosti izmijeniti moj sektor, u kome ja radim, prosto dramatično. Ako ozbiljno pogledamo na posljedice primjene te tehnologije, tu je veoma teško naći mjesto tradicionalnim bankama. Ona omogućuje da se automatizuju praktično svi procesi. I druga tehnologija, to je kvantni kompjuting“, rekao je Gref.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *