Podgorica dobija još jedan bulevar, most i nadvožnjak

Dodajte komentar

Jugozapadna obilaznica, projekat vrijedan blizu 22 miliona eura, je kapitalni projekat kojim će Podgorica dobiti višestruko- modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa koja će povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, dobiće novi most preko rijeke Morače i nadvožnjak u zoni KAP-a, dva kružna toka, rekonstrukciju mnogih ulica, istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović u Skupštini Glavnog grada prilikom obrazlaganja Odluke o zaduženju Glavnog grada za realizaciju projekta saobraćajnica „Jugozapadna obilaznica“.

Stijepović je podsjetio da je ovo prvi kredit u mandatu ove uprave u iznosu od 15.000.000 eura, na rok otplate od 10 godina uz grejs period dvije godine. Kamata iznosi 3,95 odsto godišnje plus šestomjesečni EURIBOR.

Prije stavljanja kredita u otplatu dogovorena je i mogućnost, ukoliko, to bude odgovaralo Glavnom gradu da se na bazi tadašnjih tržišnih uslova varijabilna kamata pretvori u fiksnu. Kredit će biti korišćen u 2018. i 2019.

“Otplata rata i kamata počeće 2020.“ obrazložio je Stijepović odbornicima u Skupštini Grada.

On je dodao da sve analize koje su urađene pokazuju da grad može da vraća ovaj kredit. „To potvrđuje i činjenica da smo u posljednje dvije godine vratili 12 miliona eura kredita a realizovali investicije u visini od blizu sto miliona eura, bez dodatnih zaduživanja“, naglasio je gradonačelnik Podgorice.

On je podsjetio da ukupna vrijednost investicije iznosi 17.955.912 EURA plus PDV po stopi od 21% to jest 3.770.741 što je ukupno 21.726.653, od čega je učešće Glavnog grada 17.226.653 a učešće Vlade Crne Gore 4.500.000 eura.

„Podsjetiću da smo u cilju obezbjeđenja neophodnih sredstava za realizaciju ovog strateškog infrastrukturnog projekta, u saradnji sa Vladom Crne Gore u nastavili ranije prekinute razgovore sa MFC korporacijom oko dobijanja kredita. Nakon iscrpnih analiza od strane ove korporacije, dobili smo ponudu od istih koja je brižljivio razmatrana u organima Glavnog grada i utvrđeno da je ista povoljna sa stanovištva ročnosti i kamate. Usvajanjem ove Odluke stvoriće se i finansijsku osnova za realizaciju projekta”, istakao je Stijepović.

Obilaznica je dužine 3.621,07 m, podijeljena je na tri dionice i sadrži dva objekta: most preko rijeke Morače, dužine cca 150 m i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 m.

Dužina prve dionice je 1.354,20 m.

Duž ove dionice, koja počinje od raskrsnice sa Cetinjskim putem, predviđena su četiri saobraćajna priključka.

Dužina druge dionice je 200,80 m. Obilaznica na ovoj dionici prelazi preko mosta koji je takođe projektovan.

Dužina treće dionice je 2.066,07 m. I tu je projektovan nadvožnjak u zoni KAP-a.

Projekat Jugozapadne obilaznice predviđa i rekonstrukciju određenih ulica koje se ukruštaju ili priključuju na obilaznicu, kao i dva kružna toka.

Od prateće infrastrukture predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacije, TK kanalizacije, javne rasvjete i vodovoda. Vodovod se na desnoj obali Morače spaja sa novoprojektovanim vodovodom duž Cetinjskog puta, a na lijevoj obali će se spojiti sa postojećim vodovodom duž magistralnog puta M-2 preko cjevovoda planiranog DUP-om „KAP”.

Duž najvećeg dijela trase biće izgrađen i kolektor fekalne kanalizacije koji ide ka budućem uređaju za prečišćavanje otpadnih voda, što će smanjiti troškove oba projekta.

„Svi su se preduslovi stekli da Podgorica u narednoj godini počne izgradnju tri velika, starteška projekta, koji predstavljaju investiciju od oko 80 miliona eura, što su ulaganja značajna za mnogo veće gradove od Podgorice. Govorimo o Projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, proširenje kanalizacione mreže i postrojenja za spaljivanje kanalizacionog mulja, zatim o Bulevaru kroz Donju Goricu i Jugozapadnoj obilaznici. Za prvi projekat vrijednosti oko 50 miliona eura smo najveći dio sredstava, kao što je poznato, već obezbijedili kroz kreditno zaduženje Vlade Crne Gore i iz donacija EU. Za projekat izgradnje Bulevara kroz Donju Goricu je završen tender i danas se potpisuje ugovor za izvođenje radova. Kroz ova tri projekta omogućićemio intenzivnu investicionu aktivnost kojim će se omogućiti da naš grad raste i razvija se”, zaključio je Stijepović.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *