CHF pada možda još i za 10%

U posljednjih godinu dana, polako ali stabilno, švajcarski franak slabi, kako u odnosu na euro, tako i u odnosu na hrvatsku kunu.

Trenutni kurs EUR/CHF iznosi 1.1606, što je približno 8 odsto iznad nivoa na kojoj je bio prošle godine u isto vrijeme.

Najvažniji razlog slabljenja je značajna precijenjenost švajcarske valute. Zbog statusa sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, na početku finansijske krize, CHF je počeo naglo da jača. U idućim godinama, zbog bankrota Grčke, ali i rata u Ukrajini, franak je, po mnogim parametrima, postao najprecjenjenija valuta na svijetu. To je počelo da  stvara ekonomske probleme poput pada izvoza i straha od deflacije, što nije dobro za zaposlenost i privredni rast, procjenjuje se u analizi Admiral Marketsa.

Zbog toga je švajcarska centralna banka (SNB) godinama namjerno održavala kurs na željenom nivou, ali taj poduhvat je postao preskup. Zbog toga je bez najave prekinut, što je uzrokovalo dodatno naglo jačanje CHF početkom 2015. godine. No, predstavnici SNB su i dalje u svim javim nastupima govorili da je švajcarski franak ekstremno precijenjen te da oni rade na tome da ga oslabe.

Čini se da je aktivnost SNB-a u posljednjih godinu dana napokon počela da daje rezultate. Dodatni faktor koji je doveo do slabljenja CHF je popravljanje privredne situacije u Evropi, zbog čega je pao interes za držanjem kapitala u “sigurnom utočištu” kao što je švajcarska valuta.

Hoće li CHF nastaviti slabiti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će franak nastaviti slabiti. Naime, kurs EUR/CHF se i dalje nalazi ispod nivoa koju bi švajcarska centralna banka htjela. Verbalnim i tržišnim intervencijama će SNB vjerovatno kad tad uspjeti kurs da dovede na prihvatljiv nivo na kojoj će franak biti slabiji nego sad.

Ekonomska situacija u Evropi, ali i na globalnom nivou, trebalo bi da se i dalje popravi, a u takvoj situaciji franak ima tendenciju pada. U roku godinu ili dvije CHF u odnosu na EUR, stoga i HRK, može biti još 5-10 odsto slabiji.

B92

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.