Apel 400 američkih milionera Trampu: Ne smanjujte porez!

Dodajte komentar

Više od 400 američkih milionera i milijardera je već odgovorilo na poziv grupe bogatih pojedinaca širom SAD-a, koji su potpisali peticiju protiv odredbi novog poreskog plana.

Pismo su potpisali milijarderi Džordž Soroš, Ben Cohen i Džeri Grifild, i filantropista Stiven Rokefeler, a ono će ove nedjelje biti poslato u Kongres.

“Pozivamo vas da se suprotstavite zakonodavstvu koje dodatno pogoršava nejednakost”, piše u pismu. “Poreska reforma treba da bude neutralna – bez korišćenja trikova kao što je dinamička procjena. Duboko smo zabrinuti zbog gubitka prihoda koji bi doveli do smanjenja usluga kao što su obrazovanje i zdravstvo i koji bi ometali stepen investicija i ulaganja u ljudstvo i dobrobit zajednice.”

Pismo su kreirali članovi „Odgovorno bogatstvo“ (Responsible Wealth), liberalne organizacije koja je radila zajedno sa „Glasovima za napredak“ (Voices for Progress) u nastojanju da okupi 5 odsto najbogatijih pojedinaca, koji bi se suprotstavili poreskom planu predsjednika Donalda Trampa.

Bob Krandal, bivši generalni direktor američke aviokompanije „AAL“, jedan je od potpisnika ovog apela: “Mislim da je smanjenje poreza apsurdno. Republikanci “kažu da ne možemo priuštiti da trošimo novac, ali možemo da priuštimo da bogatim ljudima damo ogromne poreske olakšice”.

Konkretno, „Odgovorno bogatstvo“ se suprotstavlja odluci kongresa da uvede porez na imovinu koji bi koristio onima sa velikim nasljeđem.

Bijela kuća, sa svoje strane, tvrdi da je zakon usmjeren na ponovno oživljavanje američke privrede, a što više novca korporacije moraju da potroše, to će otvarati više radnih mjesta – navode predstavnici Bijele kuće.

“Sve u našem poreskom sistemu ima za cilj podsticanje investiranja”, rekao je za CNBC u intervjuu prošle nedelje Gari Cona, glavni ekonomski savjetnik Donalda Trampa.

Međutim, oni koji potpisuju pismo apela ne vide dobre strane ove reforme.

“Pozivamo Kongres da podigne poreze kako bi uveo dodatne potrebne prihode i obnovio investicije u vitalne usluge. To će pomoći da se stvori posao, ojača srednja klasa i obezbijedi ekonomski uspjeh Amerike”, navode članovi grupe „Odgovorno bogatstvo“.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *