U Sijera Leoneu pronađen još jedan veoma vrijedan dijamant

Dodajte komentar

Još jedan vrijedan dijamant, ovaj put 476-karatni, pronađen je u Sijera Leoneu, osam mjeseci nakon pronalaska veoma velikog dijamanta na istoku zemlje, saopštile su u subotu vlasti.

Za pronalazak ovog dijamanta koji je, kao i prethodni, pronađen u pokrajini bogatoj nalazištima dijamanata Kono, zaslužna je kompanija za istraživanje ruda Meya, registrovana 2015. u Sijera Leoneu, izjavio je za AFP glavni direktor Državne agencije za rudnike Sahr Wonday.

Kompanija je u 51-postotnom vlasništvu Trustco Ressourcesa, kompanije sa sjedištem u Namibiji, a 49 posto posjeduje društvo Germinate Sierra Leone.

Trustco u saopštejnu tvrdi da je “po prvoj procjeni ovo 29. po veličini dosad pronađen dijamant”, ali o njegovoj vrijednosti može se “samo nagađati” prije nego ga ispitaju stručnjaci.

 

Zadnjih godina dijamanti su od simbola ljepote, bogatstva i moći postali simbol razaranja, rata i kriminala.

Uz dijamante se obično vežu građanski ratovi u Angoli, Sijera Leoneu i Demokratskoj Republici Kongu. Takvi dijamanti koje na međunarodnom tržištu ilegalno prodaju pripadnici pobunjeničkih grupa koje se u navedenim državama bore protiv službene, međunarodno priznate vlade, zovu se “krvavi dijamanti”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *