U Sijera Leoneu pronađen još jedan veoma vrijedan dijamant

Još jedan vrijedan dijamant, ovaj put 476-karatni, pronađen je u Sijera Leoneu, osam mjeseci nakon pronalaska veoma velikog dijamanta na istoku zemlje, saopštile su u subotu vlasti.

Za pronalazak ovog dijamanta koji je, kao i prethodni, pronađen u pokrajini bogatoj nalazištima dijamanata Kono, zaslužna je kompanija za istraživanje ruda Meya, registrovana 2015. u Sijera Leoneu, izjavio je za AFP glavni direktor Državne agencije za rudnike Sahr Wonday.

Kompanija je u 51-postotnom vlasništvu Trustco Ressourcesa, kompanije sa sjedištem u Namibiji, a 49 posto posjeduje društvo Germinate Sierra Leone.

Trustco u saopštejnu tvrdi da je “po prvoj procjeni ovo 29. po veličini dosad pronađen dijamant”, ali o njegovoj vrijednosti može se “samo nagađati” prije nego ga ispitaju stručnjaci.

 

Zadnjih godina dijamanti su od simbola ljepote, bogatstva i moći postali simbol razaranja, rata i kriminala.

Uz dijamante se obično vežu građanski ratovi u Angoli, Sijera Leoneu i Demokratskoj Republici Kongu. Takvi dijamanti koje na međunarodnom tržištu ilegalno prodaju pripadnici pobunjeničkih grupa koje se u navedenim državama bore protiv službene, međunarodno priznate vlade, zovu se “krvavi dijamanti”.

Check Also

Privredni sud odblokirao račun Opštine Budva

Vijeće Privrednog suda kojim je predsjedavao Blažo Jovanić usvojio je prigovor Opštine Budva i time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *