Sean Parker: Facebook smo izgradili na ljudskoj ranjivosti

Dodajte komentar

Jedan od osnivača Facebooka, Sean Parker, obrušio se na kompaniju u intervjuu, tvrdeći da je društvena mreža nastala kako bi iskorištavala ranjivosti u ljudskoj psihologiji, piše CNBC.

U intervjuu za Axios rekao je da ‘lajkovi’ i komentari korisniku pružaju ‘osjećaj dopaminskog udarca’ koji ih navodi da ponovo objavljuju na Facebooku. ‘Izumitelji, kreatori – to sam ja, to je Mark (Zuckerberg) i Kevin Systrom na Instagramu, svi smo to znali, bili smo toga svjesni i svejedno smo to učinili’ izjavio je za intervju.

U početnim fazama Facebooka, za pojedince koji su se odupirali korištenju društvene mreže, govorili bi ‘kad tad ćemo vas imati’. ‘Ne znam jesam li uistinu razumio izgovoreno jer su se počele pojavljivati nenamjerne posljedice kada je mreža narasla na milijardu ili dvije korisnika…to doslovno mijenja odnose u društvu, a i one interpersonalne’ rekao je. ‘Vjerovatno se na taj način ometa i produktivnost. Samo Bog zna šta to radi mozgovima naše djece’.

Parker je 2006. godine napustio dužnost predsjednika Facebooka, ali je ostao na čelu Facebookovog odjeljenja koji je posvećen svjesnosti i društvenim uzrocima, kako stoji na njegovom LinkedIn profilu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *