Pogledajte kako izgleda Luvr u Abu Dabiju (foto, video)

Dodajte komentar

Deset godina posle pokretanja projekta, muzej Luvr u Abu Dabiju svečano je otvoren u srijedu i to je prvi univerzalni muzej te vrste u arapskom svijetu.

Muzej je svečano otvorio predsjednik Francuske Emanuel Makron i lider Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamed bin Zajed. Kulturno zdanje je za javnost biti otvoreno u subotu.

Grad muzej je projekat francuskog arhitekte Žana Nuvela i rezultat ugovora dvije vlade koji je potpisan 2007. godine.

Udruženje francuskih muzeja (France-Museums) nadgledaće francuski dio obaveza prema muzeju sa ekspertizom i pozajmicom djela iz 13 muzeja. Na otvaranju je izloženo 300 djela.

Arapsku kolekciju činiće 600 djela u stalnoj postavci, a na otvaranju ih je bilo 200.

Za razliku od drugih muzeja, koji nude djela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju će isticati univerzalne teme i zajedničke uticaje između civilizacija.

Izgradnja muzeja koštala je 654 miliona dolara. Zdanje se sastoji od 55 odvojenih zgrada. Kupola prečnika 180 metara prekriva većinu zgrada muzeja i može da se vidi s mora.

Luvr u Parizu je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. U tom zdanju je izloženo skoro 35.000 eksponata iz perioda od praistorije do 19. vijeka.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *