Vlada traži garanciju za 240 miliona: Uslov – povećanje PDV-a

Dodajte komentar

Vlada je juče imenovala sedmočlani pregovarački tim za završetak pregovora sa IBRD o odobravanju zajma, na čijemje čelu ministar finansija Darko Radunović.

Tokom godine pregovora sa ovom članicom Svjetske banke identifikovana su dva moguća oblika podrške. Jedan je zajam od 90 miliona američkih dolara za refinansiranje javnog duga i finansiranje budžetske potrošnje, a dugi, koji više odgovara Vladi je garancija od 90 miliona dolara, koja bi omogućila zaduženje od 200 do 240 miliona eura.

Garancija

Garancija obezbjeđuje više novca za finansiranje budžetske potrošnje i otplatu obaveza. Uz nju bi Crna Gora bila atraktivnija za investitore, što bi obezbijedilo bolju pregovaračku poziciju i omogućilo zaduživanja pod povoljnijim uslovima navodi se u informaciji.

Da bi dobila garanciju Vlada je trebala da poveća PDV na 21 odsto, kao i akcize na duvan, da uvede akcizu na ugalj, smanji zarade u javnom sektoru, smanji bonuse na osnovu učinka, donese listu ljekova koje plaća Fond zdravstva i listu za koje se vrši doplata, ukine naknade za žene sa troje i više djece, donese zakon o kompenzaciji, proširi obuhvat i iznos dječjeg dodatka, uvede centralizovane javne nabavke, smanji procenat nekvalitetnih kredita kroz zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova, donese nove zakone u bankarskom sektoru, odobri vremenski ograničene supervizorske akcione planove za tri banke koje su imale kvalifikovano mišljenje revizora za 2015. godinu.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *