Komercijalnu banku žele Turci, Mađari i Kostić

Za kupovinu Komercijalne banke zaintersovana je mađarska OTP banka, jedna turska, ali i biznismen Miodrag Kostić, koji u vlasništvu ima već dvije banke u Srbiji, pišu “Novosti“.

Sudeći prema najavama akcionara banke, početak privatizacije vrlo brzo stiže na dnevni red, navodi list.

Privatizacija Komercijalne banke desiće se vrlo brzo, izjavila je prije nekoliko dana direktorka finansijskog sektora Evropske banke za obnovu i razvoj Aleksandra Vukosavljević.

“EBRD, kao manjinski akcionar Komercijalne banke, ostaje posvećena cilju, zajedno sa ostalim akcionarima, da se banka privatizuje. Vjerujem da ćete svi biti iznenađeni koliko će brzo da bude objavljen početak privatizacije Komercijalne banke”, rekla je ona na Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze, ali nije navela više detalja.

Odmah potom, premijerka Srbije, Ana Brnabić, potvrdila je da se sa suvlasnicima banke EBRD i IFC razgovara i da će proces privatizacije morati da otpočne pre kraja godine.

U suprotnom, država će morati da ove akcionare isplati sa 252 miliona eura, koliko je dogovoreno još 2006. godine. Tada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona eura.

Sa nastupanjem svjetske ekonomske krize akcije banke su kupili i IFC, kao dio Svetske banke (40 miliona eura), njemački DEG fond (20 miliona eura) i švedski Svefond (10 miliona eura), dok je EBRD dokapitalizovao banku sa još 50 miliona eura.

Privatizacija je ostavljena za “bolje dane”.

“Ostaje da se vidi šta je najbolje za javni interes. A smatram da za građane nije dobro da se daju pare iz budžeta”, istakla je Brnabić.

Iznos od 252 miliona eura je svakako veći od sume koju su ove finansijske institucije do danas uložile u Komercijalnu banku. Pitanje je, međutim, koliko bi potencijalni kupac dao za ovu banku, koja trenutno na berzi vredi 30,69 milijardi dinara (258 miliona eura). Cijena jedne akcije je 1.825 dinara.

Ipak, s obzirom na to da je riječ o profitabilnoj banci, očekuje se da će ovaj iznos biti veći.

Predlog načina privatizacije očekuje se i od privatizacionog savjetnika, investicione kuće “Nomura internacional” iz Londona, koja je još u avgustu 2015. godine izabrana za ovaj posao. Očekuje se da se uskoro imenuje i predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, s obzirom na to da je prethodni prvi čovek banke, Aleksandar Piker, podnio ostavku krajem septembra.

Od tada Komercijalna banka iščekuje da Narodna banka Srbije da “zeleno svijetlo” za novog predsjednika Izvršnog odbora Komercijalne banke. Za sada su u igri dva imena – jedno iz svijeta bankarstva, drugo iz oblasti osiguranja, pišu “Novosti”.

Check Also

UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultiraće desetinama hiljada otkaza

Očekuje se da će UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirati ukidanjem desetina hiljada radnih mjesta, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.