Londonski sud prihvatio lex Agrokor

Dodajte komentar

Vanredni povjerenik u slučaju Agrokor, Ante Ramljak, u četvrtak je izjavio da je sud u Londonu priznao zakon o postupku vanredne uprave u Agrokoru tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa vanredne uprave.

Kako je Ramljak pojasnio na početku novinske konferencije na kojoj se prezentiraju ključne informacije o potraživanjima i dobavljača prema koncernu Agrokor, to znači da će sve tužbe koje se budu pokretale na britanskim sudovima biti vraćene u postupak na hrvatske sudove.

“Sud u Londonu odlučio je priznati zakon o procesu vanredne uprave. Sve tužbe koje će se pokretati na britanskom sudu bit će vraćene u Hrvatsku. Mislim da je to važna informacija i sama za sebe govori da smo bili na ispravnom putu. Mislim da ona uvelike olakšava ono što sprovodimo, rekao je vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Sberbank je prije nekoliko mjeseci pokrenuo parnicu protiv Agrokora i njegovih kompanija na Sudu za međunarodnu arbitražu u Londonu tražeći naplatu svojih potraživanja od 1,1 milijardu eura, dok je vanredna uprava Agrokora odgovorila svojim zahtjevom pred Visokim sudom u Londonu tražeći priznavanje lex Agrokor u Engleskoj.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *