Todorić izvukao milione eura u Švajcarsku

Vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić nezakonito je prisvojio 173 miliona eura dobiti u periodu između 2006. i 2017. godine, navodi se u krivičnoj prijavi zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva, koju je objavio slovenački portal “Siol”.

Isti izvor navodi da je sud na prijedlog tužilaštva već osigurao Todorićevu imovinu u Hrvatskoj, gdje mu je zamrznuto 25 odsto udjela u “Kulmerovim dvorima”, vili sa posjedom na sjeveru Zagreba, nekretnine u Ivanić Gradu, Kutini i Čazmi, te novac na računima u Adiko, Zagrebačkoj i Kreditnoj banci.

Osim toga, zamrznut je i njegov udio u preduzeću “Agrokor projekti”, kojim Todorić i dalje kontroliše vlasništvo nad “Agrokorom”, čija je nominalna vrijednost 715 miliona eura.

“Siol” podsjeća da je bivši prvi čovjek “Agrokora” osumnjičen za krivična djela zloupotrebe ovlaštenja u poslovanju, kršenje knjigovodstvenih obveza i falsifikovanje dokumenata, a ključne sumnje odnose se na pogrešnu prezentaciju bilansa “Agrokora”.

U krivičnoj prijavi navodi se niz nepravilnosti, između ostalog, novac koji je iz matičnog društva Grupe prenesen na povezane i nepovezane osobe prikazivan je u bilansi kao depozit, iako to nije bio.

Istovremeno, “Agrokor” je lažno objavljivao podatke o obavezama prema dobavljačima, dohodak od dividendi, dobiti i ostalih kategorija u bilansu, a sve to je skriveno od investitora i javnosti uz pomoć revizora iz revizorske kompanije “Bejker tili diskordija”.

Time je Todorić prekršio zakonsku obavezu zaštite tuđih imovinskih interesa i pri tome je dobio nezakonitu prednost, dok je istovremeno izazvao ogromnu materijalnu štetu, navodi se u krivičnoj prijavi.

Todorić je osumnjičen i za nezakonite postupke u stotinama miliona eura vrijednoj kupovini dionica “Agrokora”, koje su bile u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj i koje je uspio unijeti u svoju imovinu bez korištenja vlastitih sredstava, uz pomoć Mihe Glavića, direktora AVT internešenala, dugogodišnjeg dobavljača “Agrokora”.

Glavić je za Todorića dogovorio izvore finansiranja od banaka, kojima je novac potom vraćen preko kompanija iz Agrokor grupe, čime je ovaj konzorcijum oštećen za stotinu miliona eura.

U 2012. i 2013. godini, neposredno prije kupovine “Merkatora”, Todorić je dug “Agrokora” zatvorio različitim manevrima. “Investko”, koji je 2013. godine osnovao Miroslav Blažev, deveti najveći vlasnik “Konzuma”, sklopio je ugovor o cesiji, koji je prema istražiocima bio fiktivan.

Time je Todorić zapravo na “Investko” prebacio teret vraćanja ličnih dugova prema Hipo Alpe Adrija banci, koja je prethodno imala hipoteku na “Kulmerovim dvorima”. Na ovaj način Todorić je dobio 16 miliona eura.

U krivičnoj prijavi se otkriva i zašto je “Agrokor” dugo imao kompaniju “Agrokor AG” u Švajcarskoj, čiji je direktor bio Todorić, koji je preko nje upravljao raznim izvozno-uvoznim poslovima, ostavljajući proviziju na svom računu.

Todorić je, kao prvi čovjek konzorcijuma, potpisao u ime “Agrokora” ugovor kojim je švajcarskoj kompaniji pozajmio skoro 44 miliona eura, a dio tog novca završio je u džepu osumnjičenog, jer su istražioci pronašli podatke o povučenih skoro šest miliona eura.

Tim novcem koji je povlačio sa računa UBS i Kredit Svis banke Todorić je pokrivao razne troškove, a za lične i potrebe drugih članova porodice potrošio je najmanje 1,6 miliona eura, milion funti i 200.000 dolara.

Istražioci su otkrili da nedostaje značajnog dio poslovne dokumentacije švajcarske kompanije “Agrokor AG”.

Check Also

Senteno: Podizanje kamatnih stopa nije ugrozilo ekonomski rast evrozone

Prema riječima člana Upravnog savjeta Evropske centralne banke i bivšeg portugalskog ministra finansija Marija Sentena …

Leave a Reply

Your email address will not be published.