Pet gradova u kojima plaćaju da kod njih živite

Dodajte komentar

Različiti gradovi na različitim mjestima na svijetu mogu imati različite razloge i načine kako da privlače stanovnike da im doseljavaju.

Ovo je 5 gradova koji praktično plaćaju svima koji žele da žive u njima:

1. Nijagarini vodopadi, SAD

Kako bi u svoj grad privukle mlađe ljude, gradske vlasti nude otplaćivanje do 7.000 dolara studentskog kredita svakom mladom diplomiranom čovjeku koji im se doseli. Riječ je o gradiću koji danas ima 48.000 stanovnika, a kakvi ga problemi sa stanovništvom muče, vidi se iz statistike ako se ide u prošlost.

2. Ponga, Španija

Parovi koji se ovdje skrase od lokalnih vlasti će dobiti 3.200 dolara podsticaja koje mogu da potroše kako god žele. U ovom mjesto u pokrajini Asturija danas živi nešto više od 600 ljudi, u industriji je zaposlen samo jedan jedini stanovnik, u građevinarstvu njih sedam…

3. Detroit, SAD

Ovaj grad pokrenuo je program “Challenge Detroit” kojim nudi 2.500 dolara radno sposobnima koji su voljni da se presele u ovaj grad. Najnaseljeniji grad u državi Mičigen danas ima 670.000 stanovnika. U čemu je onda problem? U tome što je grad koji je nekada bio središte automobilske industrije i koječega drugog, 2000. godine imao 950.000 stanovnika.

4. Kejp Breton, Kanada

Odseliti ovamo zaista ima smisla. Riječ je o ostrvu u državi Nova Scotia, na sjeverozapadu Atlantskog okeana. Na ostrvu Cape Breton živi 132.000 ljudi, od čega u istoimenom okrugu, površine petine Hrvatske, oko 100.000 ljudi. I žele da ih ima još.

5. Utreht, Holandija

Svaki stanovnik grada prima zagarantovani mjesečni dohodak od 1.000 dolara kao društveni eksperiment. Ovom gradu ne nedostaje ljudi, ima ih nešto više od 300.000 i toliko im ide dobro da eksperimentišu s time da svaki stanovnik ima zagarantovana mjesečna primanja, tako da se ukine egzistencijalni pritisak. Sve se čini da će im eksperiment proći odlično.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *