Neto dobit Deutsche Telekoma 1,2 milijarde eura

Deutsche Telekom (DT) je u trećem tromjesečju ostvario prilagođenu neto dobit od 1,2 milijarde eura ili 19,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima Uprava te telekom kompanije podigla je procjenu ovogodišnje zarade, već drugi put ove godine.

Prihodi DT-a porasli su u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 0,8 posto, na 18,3 milijardi eura. Istodobno je prilagođena EBITDA uvećana 3,3 posto, na 5,7 milijardi eura.

Uprava kompanije podigla je procjenu EBITDA-e za cijelu godinu u raspon od 22,4 do 22,5 milijardi dolara. Početkom godine kompanije je procjenjivala EBITDA-u u visini od 22,2 milijarde eura, a u avgustu je procjenu podigla na 22,3 milijarde.

“DT nastavlja bilježiti snažan rast i zbog toga smo revidirali na više našu procjenu ovogodišnje zarade već drugi put ove godine. To je omogućio uzlet poslovanja u SAD-u, snažna izvedba u Njemačkoj te pozitivni trendovi u našim evropskim podružnicama”, izjavio je Tim Hoettges, izvršni direktor DT-a.

Ipak, neto dobit pala je u trećem tromjesečju za 52 posto na godišnjem nivou, na 509 miliona eura, a Uprava navodi da je taj pad posljedica niza posebnih faktora.

Od početka godine do kraja septembra ta najveća evropska telekomunikaciona kompanija investirala je rekordne 9,2 milijarde eura, 12,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Samo u trećem tromjesečju investicije su porasle 9,6 posto, premašivši 3 milijarde eura. Do kraja godine očekuje se da dostignu 12 milijardi eura.

Check Also

MOR: Zaposlene koji rade od kuće treba bolje zaštititi

Zaposleni koji rade od kuće, a čiji se broj dramatično povećao usljed širenja pandemije COVID-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *