EBRD povećala prognozu za Crnu Goru

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,7 odsto sa u maju prognoziranih tri odsto, ali je upozorila da rastući javni dug može dovesti do pada BDP-a.

“Rizici koji mogu izazvati pad ekonomije uključuju mogući štetni uticaj brzog rasta javnog duga, koji može zahtijevati bolne mjere štednje kako bi se dug držao pod kontrolom”, navodi EBRD u novim prognozama za region u kojem djeluje (centralna Evropa i baltičke države, jugoistočna Evropa, istočna Evropa i Kavkaz, centralna Azija, južni i istočni Mediteran).

Javni dug Crne Gore je na kraju prošle godine iznosio 2,54 milijarde eura ili 67,5 odsto BDP-a. Na kraju ove godine preći će 70 odsto BDP-a, a prema Vladinim prognozima osnovnog scenarija rasta ekonomije na kraju 2019. biće 77 odsto. Vlada je već uvela dio mjera fiskalne konsolidacije štednje, povećanja dažbina, ukidanje dijela socijalnih naknada, a od Nove godine slijedi novi talas mjera u vidu povećanja stope PDV-a sa 19 na 21 odsto, uvođenja novih akciza,…

EBRD je zadržala procjenu rasta crnogorskog BDP-a za narednu godinu na 3,3 odsto koliko je prognozirala u maju.

“Nakon pomalo razočaravajuće stope rasta od 2,9 odsto u 2016, ekonomija je ubrzala u prvoj polovini 2017, s procijenjenom stopom rasta od 4,2 odsto na godišnjem nivou. To je uglavnom posljedica snažnog rasta privatne potrošnje, koja je u određenoj mjeri podržana povećanjem državne potrošnje, dok su investicije i neto izvoz bili negativni doprinos rastu. Vodeći pokazatelji, kao što su dolasci stranih turista (20 odsto više na godišnjem nivou u trećem tromjesečju 2017) ukazuju na nastavak snažnog rasta od sredine godine”, navodi EBRD u izvještaju, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru.

Za regiju jugoistočne Evrope rast u ovoj godini povećan na 3,6 odsto sa 3,1 odsto koliko je bio prognoziran u maju. Rast za narednu godinu prognoziran je na 3,3 odsto.

EBRD je za cijelu grupu, ukupno 37 zemalja u kojima posluje, podigla procjenu za ovu godinu za 0,9 procentnih bodova, na 3,3 odsto. U prošloj godini rast je iznosio svega 1,9 odsto.

Među faktorima zaslužnim za sveobuhvatan uspon aktivnosti duž cijele regije izdvaja se rast izvoza, oživljavanje investicija i više cijene na robnim tržištima, navodi se u izvještaju.

Za narednu godinu u EBRD-u predviđaju blago usporavanje rasta, na tri odsto.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *