50 banaka pregovara o selidbi iz UK zbog Brexita

Dodajte komentar

Daniele Nouy, ​​šefica nadzora u Evropskoj centralnoj banci, izjavila je kako je oko 50 banaka raspravljalo o njihovim poslovnim premještajima zbog Brexita s vlastima u Evropskoj uniji.

Nouy je u utorak saopštila u Frankfurtu kako su zahtjevi za licencom od oko 20 banaka u nekoj fazi procjene nadzornika na kontinentu. “Možda nisu potpisali formalni zahtjev”, rekla je, ali su napravili “prilično sveobuhvatnu aplikaciju koja se vrlo brzo može pretvoriti u formalnu”.

Međunarodne banke rade na planovima prebacivanja radnika iz Ujedinjenog Kraljevstva na kontinent nakon Brexita radi održavanja pristupa jedinstvenom tržištu. Glavni izvršni direktor Sergio Ermotti izjavio je kako će UBS Group AG pokrenuti proces premještanja londonskih radnika na proširene kancelarije unutar EU početkom iduće godine.

Frankfurt, dom ECB-a, pojavio se kao odredište. JPMorgan Chase & Co. bliži se ugovoru o najmu dodatnih poslovnih prostora, dok Citigroup Inc. i Deutsche Bank AG pretražuju tržište za opcije, prema ljudima upoznatim s tim pitanjem. Goldman Sachs Group Inc. već je potpisala zakup za kancelarije ali neće preseliti do 2019. godine.

“Ogroman je interes međunarodnog bankarskog sektora da Frankfurt bude osnova za operacije, osim onoga što imaju za sada u Evropi i drugim zemljama”, izjavio je u Briselu Peter Altmaier, njemački dužnosnik finansija. “I naići će na otvorena vrata. Naći će kvalificirane ljude. Oni će naći uvjete za rad i opuštanje koji su iznad prosjeka”. 

Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi izgubiti čak 75.000 radnih mjesta u bankarstvu i osiguranju ako napusti EU bez trgovinskih dogovora, navodi Sam Woods, vodeći britanski bankarski regulator. Oko 10.000 radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu vjerovatno su u riziku zbog “Brexita”, rekao je Woods, izvršni direktor Bank of England's Prudential Regulation Authority.

Nouy je kazala kako su neke banke nekoliko puta raspravljale o planovima zbog Brexita s nadzornicima eurozone. “Poboljšavaju svoje razumijevanje situacije”, rekla je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *