Pogledajte redizajnirane novčanice dolara srpskog dizajnera

Dodajte komentar

Miloš Zlatanović, mladi grafički dizajner iz Vranja, koji trenutno živi i radi u Čikagu, dobio je za redizajn dolarskih novčanica prestižnu nagradu GDUSA ili Graphic Design USA, što je jedno od najvećih priznanja koje dizajner može dobiti u Americi.

GDUSA je 54 godine stara organizacija koja se bavi promocijom najboljeg profesionalnog dizajna, a ona je u konkurenciji od 10.000 nominovanih izabrala Redizajn američkog dolara za najbolje brendiranje u 2017. godini.

– To je definitivno prizanje koje mi puno znači i koje me motiviše da Americi i cijelom svijetu pokažem šta znam. Na poleđini 100 dolara je Teslin toranj. Izum kojim je Tesla hteo da besplatnu i bežičnu električnu energiju šalje do domova u svakom gradu. Kada su korporacije uvidjele da to ne donosi novac, odmah je prekinuto finansiranje i projekat je pao u zaborav. To je definitivno jedan od najvećih Teslinih izuma – priča Miloš za “Blic”.

Martin Luter King se našao na poleđini redizajnirane novčanice od 50 dolara.

– To je čovjek koji se borio za jednakost svih ljudi u Americi. Jako puno doprinio i definisao modernu Ameriku. Smatram da je zaslužio da se nađe na američkoj novčanici. Prednja strana 50 dolara je inspirisana njegovim govorom “I Have a Dream”, a zadnja simboliše jednakost.

Na pitanje imaju li neku skrivenu poruku njegove redizajnirane novčanice Miloš odgovara:

– Da, mir.

Blic

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *