Vlada Slovenije protiv prodaje NLB-a

Dodajte komentar

Stranke koje čine slovenačku koalicionu Vladu u ponedjeljak su se izjasnile protiv hitne prodaje većinskog dijela Nove Ljubljanske banke do kraja ove godine, nakon što je Evropska komisija nedavno odbila predlog Vlade da se rok za povlačenje države iz njene vlasničke strukture produži za tri godine.

“Prodaja pod ovakvim uslovima i okolnostima je neprihvatljiva i takav ćemo stav zastupati u budućim razgovorima s EK-om”, kazala je nakon sastanka rukovodstva koalicije Simona Kuster Lipicer iz stranke koju vodi premijer Miro Cerar, te dodala da je potrebno naći novo, srednje rješenje, kojim će biti zadovoljni i Ljubljana, i Brisel.

Predsjednik druge najvažnije koalicije stranke i ministar spoljnih poslova Karl Erjavec kazao je nakon sastanka da je NLB sada neracionalno prodati i zbog neriješenog pitanja starih štediša NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega joj je potencijalna cijena znatno manja.

Najveća slovenačka banka sanirana je nakon što ju je 2013. godine s više od dvije milijarde eura dokapitalizovala država.

Time je izbjegnut njen stečaj, ali je EK-u Slovenija tada obećala da će banku privatizovati, nakon čega državni udio u njoj ne bi smio biti više od 25 posto.

Od za ovu godinu planirane prodaje i izlaska NLB-a na berzu Vlada je odustala nakon procjene da za banku ne bi mogla dobiti više od iznosa knjigovodstvene cijene, znatno manje nego je u nju uloženo državnih sredstava putem dvije dokapitalizacije u zadnjih 20 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *