Prema vrhunskim direktorima: 4 osobine koje svaki lider mora usvojiti

Dodajte komentar

U postu koji je objavljen na platformi „LinkedIn Learning“, Reid Hofman (osnivač LinkedIna), Arijana Hafington (osnivačica The Huffington Posta i Thrive Globala),

Rajan Holms (direktor Hootsuite-a) i Bil Džordž, vodeći profesor na „Harvard Business School“, podijelili su sa javnošću svoje mišljenje o tome sa kojim će se izazovima suočavati budući lideri, i koje vještine će im biti potrebne da bi uspjeli.

Dakle, vrhunski lideri na top pozicijama imaju savjete za vas.

1. Svrha

Arijana Hafington smatra da je sve važnije naći i održati osjećaj svrhe. Svrha nije nešto što je fiksirano, to je vještina – koja se stvara, vježba, jača i njeguje, tako da je svi u kompaniji usvajaju. Svrha je ono što je osnova, ono na čemu se temelje profiti i rast.

2. Sposobnost da se inspirišu i motivišu zaposleni

Reid Hofman smatra da direktori moraju da nauče kako da privuku i menadžerišu talentima, kako bi mogli da budu u toku sa promjenama. Umjesto da se fokusira na plate i bonuse, lider treba da postavi dobre osnove za svoje zaposlene, da mogu da napreduju u karijeri.

3. Volja za učenjem

U svijetu koji nezaustavljivo juri naprijed, budući rukovodioci moraju da budu pripremljeni i prihvate glavnu stvar – promjenu. A da bi mogli da prate promjenu, moraju da imaju volje da uče.
„Kao rukovodilac, morate da postanete vrijedan đak, kako biste bili prilagodljivi na promjene,“ smatra Reid Hofman. „Poslovni svijet se mijenja, i ne možete da se oslonite na prethodno iskustvo, bez obzira koliko ste u ovom trenutku uspješni.“

4. Aktivno korišćenje društvenih mreža

Prema Rajanu Holmsu (direktor kompanije „Hootsuite“- platforma koja olakšava korišćenje društvenih mreža), čak 61 odsto onih koji su na listi direktora „Fortune 500“ nisu uopšte prisutni na društvenim mrežama, i to je greška.

Glavni biznis lideri koji su aktivni na društvenim mrežama, imaju platformu preko koje dijele poruke sa svijetom, i ne samo to – mogu da privuku najbolje talente u svoju kompaniju.

Izvor: BIZLife/Stylist

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *