Pet stvari o Rajskim dokumentima koji “drmaju” svijet

Dodajte komentar

Šta su u stvari “Rajski papiri”, ko ih je objavio, kako je došao do njih i ko je sve na njima – teme su kojima se bavi svijet. Pet je ključnih stvari.

“Rajski papiri” (Paradise papers) je naziv za 13,4 miliona dokumenata koje je od nepoznatog izvora dobio njemački list Zidojče cajtung, koji je i prije toga pokrenuo objavljivanje “Panamski papira”.

Dobar dio dokumenata “Rajhskih papira”, njih 6,8 milona, odnosi se na poslovanje advokatske firme “Appleby” koja pruža korporativne usluge i ima kancelarije od Bermuda do Mauricijusa, a tu je i 19 korporativnih registara koje vode vlade s of šor područja poput Kajmanskih otoka i Sent Kitsa. Milioni dokumenata pokrivaju decenije of šor poslovanja od 1950. do 2016. godine pa tako i razotkrivaju svjetske tokove novca koji dosad nisu bili poznati široj javnosti.

Kada je dobio dokumenta, Zidojče cajtung je dokumente podijelio sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ), koji je proteklih mjeseci koordinisao zajednički rad 96 vodećih svjetskih medija (“The New York Times”, “Guardian”, BBC, “Le Monde ” itd.) na istraživanju “Rajskih papira”, na čemu je radio 381 novinar.

Objavljivanje sadržaja dokumenata koje sačinjavaju “Rajske papire” započelo je u nedjelju, a Index.hr je sastavio odgovore na pet ključnih pitanja u vezi ove svjetske vijesti.

Ko je dostavio papire? 

Zidojče cajtung odbio je da bilo šta komentariše u vezi toga kako su do njih došli “rajski” papiri i ko bi mogao biti potencijalni izvor. To je u skladu sa uobičajenom novinarskom praksom zaštite identiteta izvora, a dokumenti koje je dobio list su verifikovani kao autentični.

Postoje teorije oko toga ko bi mogao da bude iti izvor 13,4 miliona dokumenata, a jedna je i ta da je riječ o nekom informatičaru ili informatičarima koji su u okviru svog posla imali pristup dokumentima “Applebyja”.

Džulijan Asanž je u intervjuu za Al Džaziru izjavio da je izvor ili zviždač koji je dokumente dostavio medijima sigurno osoba s tehničkim ili informatičkim obrazovanjem, vjerovatno insajder ili haker spolja.

“Ovo vjerojatno predstavlja radikalizaciju klase tehničara, čiji je primjer bio i Snouden”, smatra Asanž. Curenje dokumenata koje se nazivaju “Rajski papiri” najnovije je u sada već dugom nizu, u kom su najpoznatiji primjeri Čelsi Mening, već pomenuti Snouden i “Panamskimpapiri”.

Sve to pokazuje da su dosad tajni tokovi svjetskog novca kao i tajne špijunke i vojne akcije svjetskih vlada izloženi riziku razotkrivanja, jer više ne mogu funkcionisati izvan digitalnog konteksta, a za funkcionisanje unutar njega potrebne su stotine hiljada informatičara, među kojima je sve lakše naći one koji će zaključiti da je ono što je samo za njihove oči potrebno podijeliti sa svjetskom javnošću.

Koja je razlika između “Panamskih papira” i “Rajskih papira”?

“Panamski pairi” su dokumenti koji su preko anonimnog izvora iscurili iz panamske advokatske kancelarije “Mosak Fonseka” i koji su otkrili pranje novca, izbjegavanje međunarodnih sankcija, prevare i razne druge nepodopštine.

Novinarima je dostavljeno 11,5 milona dokumenata, a anonimni izvor se kratko izjasnio o svojim motivima, istakavši da je sve to učinio zbog rastuće nejednakosti prihoda u svijetu.

Novinari iz 80 zemalja svijeta i 107 medijskih organizacija su uz koordinaciju ICIJ-a godinu dana istraživali i provjeravali dobijene dokumente, čije je objavljivanje započelo u 2016. Reč je projektu koji je i u praksu novinarstva uveo značajne inovacije, te je uništio i nekoliko karijera svjetskih političara.

Što zapravo otkrivaju “Rajski papiri” i ko se u njima spominje?

Dokumenti pokazuju da je of šhor carstvo mnogo veće i komplikovanije nego što se dosad mislilo kao i da se njim koriste brojne svjetske korporacije poput “Siemensa”, Facebooka, “Nikea” i “Applea”, kao i poznate ličnosti, kao što je frontmen benda U2 Bono, britanska kraljica Elizabeta II, bliski saradnici poznatih političara, kao što je kanadski premijer Džastin Trudo, kao i razni drugi bogataši koji nisu u fokusu javnosti.

Spominje se na primjer i aktuelni američki ministar trgovine Vilbur Ros, argentinski ministar finansija Lusi Kaputo, te kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos. 

U “Rajskim papirima” spominju se imena najmanje 120 političara i desetine svjetski poznatih “faca”, a dokumenti koji su iscurili pokazuju kompleksne šeme kojima se može legalno izbjeći plaćanje poreza u matičnoj državi. “Appleby” tvrdi, pak, da su žrtve hakerskog napada i da njihovi dokumenti ne otkrivaju ništa nelegalno, ali su i izjavili kako se ne smatraju bezgrešnima i da su spremni da učie na svojim greškama.

Otkrivaju li “Rajski papiri” kršenje zakona?

Zidojče cajtung sam ističe da pojavljivanje nečijeg imena u “Rajskim papirima” “ne podrazumijeva automatski pravno ili moralno upitno ponašanje”. Korišćenje of šhor firmi i poreskih rupa je legalno ili može otići u sivu zonu važećeg pravnog okvira.

Dalje, riječ je o često kompleksnim šemama na čijem opstanku u okviru zakonitosti moraju raditi brojni pravni i ekonomski stručnjaci, što je uostalom i stvorilo bujanje of šhora koji je započeo kao smislena i legalna praksa za brodare.

Ali, već su “Panamski papiri” imali značajne društveno-političke posljedice, kao na primjer ostavku islandskog premijera Sigmundura Gunlaugsona čije se ime u njima pojavilo, dok je u Pakistanu smijenjen premijer Navaz Šarif. 

“Rajski papiri” će sigurno dati novi zamah debati u javnosti i među političarima o zatvaranju rupa u poreskim zakonima, kao i o tome je li sve što je legalno ujedno i fer i treba li ostati legalno.

Preliminarne istrage nadležnih institucija već su započete.

Hoće li biti političkih posljedica?

Već ih ima, navodi Index.hr.

Australijska poreska uprava najavila je da pokreće istragu zbog “Rajskih papira”, a njemačka vlada najavila je da će pokušati da dogovori s uključenim medijima da dobije na raspolaganje zbog istrage sve dokumente koji sačinjavaju “Rajske papire”.

Portparol njemačke vlade Štefen Zajbert Seibert je u saopštenju pozdravio objavu “Rajskih papira” , a ministar pravosuđa Heiko Mas najavio je zatvaranje svih mogućih rupa u poreskom zakonodavstvu i najavio da će se Njemačka zalagati da se oko toga postigne dogovor i na nivou Evropske unije.

U Velikoj Britaniji laburisti su najavili pokretanje parlamentarnog istražnog povjerenstva o izbjegavanju plaćanja poreza.

Evropska komisija najavila je brzu akciju protiv izbjegavanja plaćanja poreza, koja bi trebalo da uključii i crnu listu poreskih oaza kojima bi time bilo značajno otežano poslovanje s članicama EU-a.

Povjerenik EK Pijer Moskovici zadužen za poreska pitanja rekao je da je “zgrožen, ali ne i iznenađen” najnovijim otkrićima. Trumpov ministar trgovine Ros se pak brani da nije učinio ništa ilegalno, no već ga optužuju da je lagao u svjedočenju pred Kongresom. To su samo neki od brojnih primjera reakcija širom sveta na objavu “Rajskih papira”, a mnoge tek treba da uslijede, kao i nova otkrića.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *