Njemačka vapi za radnicima, otvoreno više od milion radnih mjesta

Dodajte komentar

U Njemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mjesta, što je 175.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, saopštio je juče Institut za istraživanje rada (IAB), koji djeluje u sklopu Savezne kancelarije za zapošljavanje.

„U poređenju s prošlom godinom potražnja je naročito porasla u prerađivačkom sektoru, saobraćaju i logistici“, rekao je Alexander Kubis iz IAB-a.

Potražnja je takođe i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja vlada u manjim kompanijama s najviše 50 zaposlenih, iza kojih slijede srednje velika poduzeća. IAB četiri puta godišnje ispituje kompanije koje su pri kancelariji za zapošljavanje prijavile otvorena radna mjesta.

Krajem septembra iznova je zabilježena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 posto. U septembru ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Stručnjaci procjenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Evropske unije, kao što je to slučaj proteklih godina i podsticajnim mjerama u obrazovnom sektoru, nego i otvaranjem njemačkog tržišta rada za stručnjake iz cijelog svijeta.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sistemu, tema je i aktuelnih koalicionih pregovora između demohršćana, liberala i zelenih pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *