Na Beogradskoj berzi naredne godine IPO najveći u 100 godina

Dodajte komentar

Na Beogradskoj berzi će se 2018. pojaviti investitor koji će lansirati IPO najveći u 100 godina, najavili su učesnici komfenrecije “Upgrade in Belgrade”.

“Srbiji nedostaje prvi hrabar investitor koji će da probije led, koji će da lansira IPO i imamo saznanja da će se dogodine takav i pojaviti”, rekao je Slavko Carić, predsjednik IO Erste banke.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta ističe da nikada bije bilo jeftinije zadužiti se i da Srbija mora da sprovede akcioni plan koji bi tržiste kapitala učinio relevantjim.

“Azijske zemlje su prije EU prepoznale da je važno napraviti nacionalnu strategiju za taj segment”, rekao je on.

Dodaje da poreska administracija kakvu mi imamo ne postoji nigdje u svijetu i da kao takva ne pomaže već tjera investitore.

“Na primjer, bugarski investitori ne mogu da uđu jer im Srbija to ne da. Propisi nas zatvaraju. Mora se modifikovati porez na kapitalnu dobit po nekoj stopi koja je ovozemaljska, ili da se ukine za neke investitore”, rekao je Krneta.

Krneta dodaje da ne bježe od toga da smo nelikvidno tržište.

“Ranije smo dnevno imali 10 miliona eura. Sramota me da kažem koliko sada imamo dnevno, ali reći ću vam da je nama sada uspjeh ako imamo mjesečno 5 miliona eura prometa”, kazao je direktor Beogradske berze.

On kao problem vidi i to što srpski brokeri mjesečno izvezu 12 miliona eura ritejla van Srbije.

“Na Beogradskoj berzi radi 20 ljudi, da ostanemo svi bez posla u jednom danu, kako da vam kažem, ne bismo bili problem ni za mjesnu zajednicu”, kazao je Krneta.

Važnost berze ilustrovao je rečenicom da postoje primjeri nerazvijenih zemalja bez razvijenih berzi, ali da ne postoje primjeri razvijenih zemalja bez razvijenih berzi.

Statistika jeste čudna, kaže, ali pokazuje da porast tržišta akcija za trećinu za toliko ubrzava i rast BDP.

Vladislav Cvetković iz PwC-a vjeruje da postoje uslovi da se nešto “pametno napravi”.

“Da se napravi strategija koja će Belex, koji već ima, da učini relevantnijim. Da pokušamo da dovedemo mala i srednja preduzeća, da im damo mogućnost i priliku da na Beogradskoj berzi povuku sredstva”.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *