KAP od Poreske traži milion eura poreskog kredita

Dodajte komentar

Upravnik Kombinata aluminijuma u stečaju Veselin Perišić potvrdio je da Poreska uprava (PU) kontroliše tu kompaniju, ali i da od PU potražuje poreski kredit u iznosu od oko milion eura, te tvrdi da neplaćenih poreskih obaveza nema.

Perišić je reagovao na tekst koji je u Vijestima objavljen 3. novembra pod naslovom “Poreska uprava ispituje kako posluje KAP”. U reakciji on je ukazao da PU, na čijem čelu je Miomir Mugoša, u kontinuitetu kontroliše, pa i sada poreske obaveze KAP-a u stečaju.

“KAP u stečaju, ne obavlja privrednu djelatnost, ne bavi se proizvodnjom, ali kao privredno društvo koje je u stečaju ima nužne troškove u cilju očuvanja i uvećanja vrijednosti stečajne mase, iz kojeg razloga plaća PDV i ima osnova da traži povrat PDV kredita. Radi kontrole iskazanog PDV-a, dužnost PU je da vrši kotrolu. Nakon obavljene kontrole, uvijek se sačinjava zapisnik. U dosadašnjim zapisicima o izvršenim kontrolama se lconstatovalo da nepravilnosti u iskazivanju poreskih evidencija nije bilo”, naveo je Perišić.

On je objasnio da nakon sačinjavan ja zapisnika PU nije donosila rješenja o povraćaju PDV kredita i pored uredno predatih zahtjeva za prenos novca, odnosno povraćaju PDV kredita.

“KAP u stečaju potražuje, od PU poreski kredit u iznosu od oko milion eura, dok poreskih obaveza neplaćenih nema. Što se tiče obaveza po osnovu poreza i doprinosa na zarade radnika koji su angažovani po osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji zaključenim sa firmom Uniprom shodno ugovoru, njih redovno izmiruje Uniprom”, naveo je Perišić.

Uniprom upravlja imovinom KAP-a u stečaju od 10. jula 2014. kada je preuzeo upravljanje imovinom i proizvodnjom aluminijuma. Stečajni postupak je pokrenut na zahtjev države u julu 2013. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *