KAP od Poreske traži milion eura poreskog kredita

Upravnik Kombinata aluminijuma u stečaju Veselin Perišić potvrdio je da Poreska uprava (PU) kontroliše tu kompaniju, ali i da od PU potražuje poreski kredit u iznosu od oko milion eura, te tvrdi da neplaćenih poreskih obaveza nema.

Perišić je reagovao na tekst koji je u Vijestima objavljen 3. novembra pod naslovom “Poreska uprava ispituje kako posluje KAP”. U reakciji on je ukazao da PU, na čijem čelu je Miomir Mugoša, u kontinuitetu kontroliše, pa i sada poreske obaveze KAP-a u stečaju.

“KAP u stečaju, ne obavlja privrednu djelatnost, ne bavi se proizvodnjom, ali kao privredno društvo koje je u stečaju ima nužne troškove u cilju očuvanja i uvećanja vrijednosti stečajne mase, iz kojeg razloga plaća PDV i ima osnova da traži povrat PDV kredita. Radi kontrole iskazanog PDV-a, dužnost PU je da vrši kotrolu. Nakon obavljene kontrole, uvijek se sačinjava zapisnik. U dosadašnjim zapisicima o izvršenim kontrolama se lconstatovalo da nepravilnosti u iskazivanju poreskih evidencija nije bilo”, naveo je Perišić.

On je objasnio da nakon sačinjavan ja zapisnika PU nije donosila rješenja o povraćaju PDV kredita i pored uredno predatih zahtjeva za prenos novca, odnosno povraćaju PDV kredita.

“KAP u stečaju potražuje, od PU poreski kredit u iznosu od oko milion eura, dok poreskih obaveza neplaćenih nema. Što se tiče obaveza po osnovu poreza i doprinosa na zarade radnika koji su angažovani po osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji zaključenim sa firmom Uniprom shodno ugovoru, njih redovno izmiruje Uniprom”, naveo je Perišić.

Uniprom upravlja imovinom KAP-a u stečaju od 10. jula 2014. kada je preuzeo upravljanje imovinom i proizvodnjom aluminijuma. Stečajni postupak je pokrenut na zahtjev države u julu 2013. godine.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.