Hrvatska narodna banka plasirala bankama 530 miliona kuna

Dodajte komentar

Hrvatska narodna banka (HNB) održala je u utorak prvu ovogodišnju strukturnu repo aukciju na kojoj je bankama po fiksnoj repo stopi od 1,2 posto plasirala ukupno 530 miliona kuna.

Datum podmirivanja ove aukcije je 9. novembra ove godine, a datum reotkupa je za pet godine, 9. novembra 2022. godine.

Ukupan iznos pristiglih iznosio je 530 miliona kuna, što znači da je HNB prihvatio sve pristigle ponude.
Kao finansijsko osiguranje HNB je prihvatao hartije od vrijednosti s Liste prihvatljivih vrijednosnih papira, objavljene na njenoj internet stranici, a koji su preneseni u skup prihvatljive imovine kod Hrvatske narodne banke, podsjećaju iz centralne banke Hrvatske.

Riječ je o prvoj strukturnoj repo aukciji hrvatske centralne banke nakon gotovo godinu dana. Prethodna je, naime, održana 22. novembra prošle godine, a kroz tu četvrtu i posljednju strukturnu obratnu repo aukciju u 2016. godini bankama je po fiksnoj repo stopi od 1,4 posto plasirano ukupno 47,5 miliona kuna.

Strukturnim obratnim repo aukcijama centralna banka otvara bankama pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po kamatnoj stopi konkurentnoj ostalim izvorima kunske likvidnosti banaka, pri čemu se kao kolateral prihvataju dužničke hartije od vrijednosti izdavaoca iz Hrvatske. Time strukturne repo operacije omogućavaju bankama da intenzivnije i uz povoljnije uslove kreditiraju privredu i stanovništvo u domaćoj valuti.

Kroz četiri strukturne repo aukcije u 2016. godini HNB je bankama ukupno plasirao 993,4 miliona kuna, a kamatna je stopa najprije iznosila 1,8 posto da bi potom bila snižena na 1,4 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *