Tri Vektre u gubitku 38,6 miliona

Dodajte komentar

Kompanije Dragana Brkovića, u kojima se sprovodi plan reorganizacije Vektra Montenegro, Vektra Jakić i Vektra Boka u prošloj godini su poslovale sa gubitkom od ukupno 38,6 miliona eura. To pokazuju finansijski iskazi.

Ukupan gubitak tri Brkovićeve kompanije na kraju 2016. godine je iznosio 126,7 miliona eura ove tri firme koji su dostavljeni Poreskoj upravi (PU), a u koje je “Dan imao uvid.

Najveći gubitak u poslovanju u 2016. godini ostvarila je Vektra Montenegro. Minus u poslovanju ove kompanije iznosio je čak 34,5 miliona eura. Zbog ovolikog minusa u prošloj godini, ukupan gubitak ove kompanije je dostigao 48,5 miliona eura.

Plan reorganizacije u Vektri Montenegro je potvrđen sredinom 2014. godine, dok je stečaj uveden dvije godine ranije zbog duga te kompanije prema OTP-u i CKB-u u iznosu od preko 100 miliona eura.

Vektra Jakić, čije je sjedište u Pljevljima, i koja je dobila tri miliona eura kredita iz Abu Dabi fonda je lani imala minus od 3,9 miliona eura. Sa tim minusom, ukupan gubitak Vektre Jakić je dostigao 42,4 miliona eura.

Stečaj u Vektru Jakić je uveden takođe 2012. godine, zbog neizmirivanja kredita od 75 miliona eura kod OTP banke, koji je mađarska banka odobrila Vekgri Montenegro, a za koji je pljevaljska firma bila žirant. Plan reorganizacije u Vektri Jakić je na snazi od kraja aprila 2014. godine.

Najmanji minus u poslovanju lani je imala Vektra Boka. Minus u 2016. godini kompanije sa sjedištem u Herceg Novom je iznosio 267 hiljada eura. Na kraju 2016. godine ukupan minus te kompanije dostigao je 35,8 miliona. Ona je od Brkovićevih kompanija poslednja ušla pod stečaj, u junu 2015. godine zbog četiri miliona duga prema CKB banci. Plan reorganizacije izglasan je krajem 2015, ali ga je zbog žalbe OTP faktoringa u aprilu prošle godine poništio Apelacioni sud i vratio predmet na ponovni postupak. Privredni sud je krajem februara ove godine prihvatio plan reorganizacije Vektra Boke.

Brković je akcije Vektra Boke prije desetak godina platio oko 17 miliona i za sve ovo vrijeme je uspio da poruši hotel Tamaris i na njegovom mjestu sada je parking, dok je hotel Igalo zatvoren. Hotel “Plaža ljeti radi.

Ukupan gubitak tri Brkovićeve kompanije na kraju 2016. godine je iznosio 126,7 miliona eura.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *