Neće biti otkupa akcija od A2A?

1 komentar

Nacrtom Zakon o budžetu za narednu godinu Vlada nije predvidjela zaduženje po osnovu plaćanja prve rate za kupovinu akcija A2A u Elektroprivredi, saopštili su Danu iz Ministarstva ekonomije. Za prvu ratu po osnovu put opcije Vlada, ukoliko odluči da otkupi akcije Italijana u energetskoj kompaniji, treba da izdvoji 35 miliona eura. Rok za isplatu prverateje 1. maj.

To što Vlada neće da se zadužuje za akcije A2A u EPCG, može da znači da su se odlučili da nađu partnera koji će zamijeniti A2A, da iz drugih sredstava isplate Italijane i da su u konačnom odustali od povratka skoro stotpostotnog vlasništva u energetskoj kompaniji. Ljetos je ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala da način finansiranja kupovine akcija A2A ne može biti problem jer on odgovara profitnom potencijalu EPCG, što se može tumačiti i da se akcije A2A mogu platiti parama EPCG.

Predsjednik manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković je kazao da ne može da vjeruje da je Vlada toliko neodgovorna i neozbiljna i da se upustila u avanturu traženja drugog strateškog partnera, te da je odustala od 99 odsto vlasništva u EPCG.

“Naše udruženje traži da Vlada iskoristi ovaj iznenadni istorijski momenat kako bi Crna Gora i građani vidjeli dobra od ponovnog preuzimanja skoro stopostotnog udjela u EPCG”, rekao je Miličković ,Danu.

Udruženje se, kako je kazao, zalaže za instant raskid ugovora i isplatu Italijana po cijeni manjoj od 250 miliona eura.

“Ministarka Sekulić je nedavno kazala da će Vlada razmotriti instant raskid ugovora. Tražimo od nje da kaže kakav je konačan stav Vlada donijela po tom pitanju”, rekao je Miličković.

Italijani su 1. jula aktivirali put opciju i ponudili Vladi 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona koje se mogu isplatiti u sedam godišnjih rata. Vlada je, međutim, odmah počela da traži partnera koji će zamijeniti A2A. Italijani su od 2009. godine upravljali EPCG kao manjinski akcionari.

(Opširnije u Danu)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Akcije se ne mogu platiti parama EPCG. Drzava iz kompanije moze uzeti novac samo kroz raspodjelu dobiti u procentu svog vlasnistva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *