Leberle: Nije bilo odliva depozita zbog negativne kamate

Dodajte komentar

Glavni izvršni direktor podgoričke NLB Martin Leberle kaže da ova banka nije imala nikakvih promjena u depozitima nakon što je uvela naknadu za upravljanje novcem građana i kompanija preko dva miliona eura.

Iz NLB su našoj redakciji ranije objasnili da se naknada usklađuje mjesečno sa stopom koju utvrđuje Evropska centralna banka. Podsjetimo da je recimo referentna kamatna stopa ECB nula, a kamatna stopa na depozite je minus 0,4 odsto.

“Još uživamo povjerenje naših klijenata i nijesmo imali nikakvih promjena u depozitima od uvođenja mjere naknade za upravljanje novcem. Oko 99,9 odsto depozita pojedinačno je manje od dva miliona i ne podliježu ovoj naknadi, koja je svojevrstan padobran koji treba da zaštiti banku od rizika poslovanja i troškova”, objasnio je Leberle.

On je kazao da se dogovaraju sa klijentima koji imaju depozite veće od dva miliona eura.

“Razgovaramo i tražimo solucije koje odgovaraju i klijentima i banci”, kazao je direktor banke.

Iz NLB tvrde da se ne radi o negativnoj kamati već o naknadi.

“NLB je uvela naknadu (management fee) na kumulativne iznose depozita avista i oročeni od dva miliona eura i više, a obračunava se na depozite pravnih i fizičkih lica kad kumulativni iznos, posmatrajući zbirno depozite po viđenju i oročene, dostigne ovaj iznos”,  rečeno je ranije Pobjedi.

Oni kažu da, za sada, nije u planu uvođenje novih naknada, odnosno proširenje depozita na koje će se naplaćivati naknada. Podsjetili su da je Evropska centralna banka već više od godinu bankama uvela negativnu kamatnu stopu.

“To se neminovno odražava i na naše tržište. I druge centralne banke, uključujući i crnogorsku, slijede ovaj primjer i uvode posebne naknade”, objasnili su iz NLB banke.

Guverner dr Radoje Zugić je kazao da se nada da se naknada uvodi u saradnji sa klijentima i istakao da je štednja u bankama 3,1 milijardu, što pokazuje veliko povjerenje klijenata, pa se nada da banke neće uraditi ništa što bi ga ugrozilo. Predsjednik Udurženja banaka i glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović je ranije kazao da njegova i druge banke razmišljaju o uvođenju ove naknade.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *