Evropljanke od danas do kraja godine, zapravo, rade besplatno

Dodajte komentar

S obzirom da je prosječna satnica žena u Evropi za 16,3 odsto manja nego satnica muškaraca, Evropljanke će od danas do kraja godine zapravo raditi besplatno.

Evropski dan jednakih plata, koji ove godine pada 3. novembra, označava dan u godini kada žene, zbog manjih plata nego što imaju njihove muške kolege, počinju da rade praktično besplatno. Iako su u EU žene po obrazovanju jednake ili čak obrazovanije od muškaraca, to se ne vidi na tržištu rada. U 2016. je 33 odsto žena a 29 odsto muškaraca u EU imalo završeno visoko obrazovanje ali je stopa zaposlenosti žena bila za 11,6 procentnih poena manja nego kod muškaraca.

Žene takođe nisu dovoljno zastupljene na najvišim pozicijama u najvećim kompanijama u EU – među 14 predsjednika uprava samo je jedna žena i takodje je žena samo jedan od 20 izvršnih direktora.

U zajedničkom saopštenju prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, komesarka za zapošljavanje i socijalna pitanja Marijan Tisen i komesarka za pravdu Vera Jurova istakli su da je rodna ravnopravnost, uključujući iste plate za žene i muškarce, jedna je od osnovnih vrijednosti EU ali da je to i dalje daleko od realnog stanja.

„To znači da žene dva mjeseca godišnje rade besplatno u poređenju sa njihovim muškim kolegama. To je šokantna i neprihvatljiva nepravda u Evropi u 21. vijeku“, naveli su visoki evropski zvaničnici.

Oni su u saopštenju EK povodom Evropskog dana jednakih plata takodje najavil da će za nekoliko nedjelja predstaviti Akcioni plan za borbu protiv rodnog jaza u platama.

U medjuvremenu se u novom istraživanju Svetskog ekonomskog foruma (SEF) upozorava da će ženama širom svijeta biti potrebno više od dva vijeka da dostignu jednakost na radnom mjestu.

To istraživanje pokazalo je da će za uklanjanje dispariteta u platama i mogućnostima za zapošljavanje između muškaraca i žena u svijetu biti potrebno 217 godina prema 170 godina, koliko se računalo prije godinu dana.

Kada se uzmu u obzir i drugi indikatori, poput pristupa zdravstvu i obrazovanju i učešća u političkom životu, zatvaranje jaza između muškaraca i žena potrajaće 100 godina.

SEF radi globalni indeks rodne ravnopravnosti od 2006. a najnoviji, objavljen ranje ove nedjelje, prvi je u kojem je „spor ali stabilan napredak“ ka jednakosti žena i muškaraca zaustavljen.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *