Građani mogu da registruju vozila na plin

Dodajte komentar

Građani ponovo mogu da registruju automobile na plin a ateste, papir koji im je neophodan da bi prošli tehnički pregled, mogu dobiti kod “Instituta za transport“ i Univerziteta Crne Gore, saznaje CdM iz Ministarstva ekonomije.

Razlog zbog čega vlasnici vozila od 15. oktobra nijesu mogli da dobiju atest za plin je taj što je tog datuma Institutu za transport istekla licenca.

U međuvremenu, nakon tendera, Ministarstvo ekonomije ovlastilo je dva pravna lica za ocjenjivanje usaglašenosti za ugradnju uređaja i opreme za pogon motornih vozila na tečni naftni ili prirodni gas. U pitanju su “Institut za transport“ i Univerzitet Crne Gore – Mašinski fakultet.

Oni su dobili su rješenja da u naredne četiri godine, kao ovlašćena kontrolna tijela, obavljaju djelatnost ocjenjivanja usaglašenosti proizvoda- ugradnju uređaja i opreme za pogon motornih vozila na tečni naftni ili prirodni gas.

Javni poziv za prikupljanje ponuda za ovlašćivanje tijela za ocjenjivanje usaglašenosti za ugradnju uređaja i opreme za pogon motornih vozila na tečni naftni ili prirodni gas bio je raspisan od 13. do 21. oktobra ove godine.

“Na Javni poziv su u predviđenom roku dostavljene dvije ponude: od „Instituta za transport“ d.o.o i Univerziteta Crne Gore – Mašinski fakultet, Podgorica. Komisija za vrednovanje ponuda izvršila je uvid u dostavljene ponude i utvrdila da obje ispunjavaju uslove propisane Javnim pozivom za obavljanje djelatnosti za ocjenjivanje usaglašenosti za ugradnju uređaja i opreme za pogon motornih vozila na tečni naftni ili prirodni gas”, kazali su nam u Ministarstvu.

U skladu sa tim, Ministarstvo ekonomije je pomenutim pravnim licima uručilo rješenja za ovlašćivanje tijela za ocjenjivanje usaglašenosti za ugradnju uređaja i opreme za pogon motornih vozila na tečni naftni ili prirodni gas.

“Danom donošenja i dostavljanja rješenja, „Institut za transport“ d.o.o i Univerzitet Crne Gore – Mašinski fakultet mogu početi sa obavljanjem ove djelatnosti”, ističu u Ministarstvu.

Inače, izdavanje atesta za plin košta 15 eura.

Atest boce traje pet godina, nakon čega se mora raditi ispitivanje ispravnosti boce. Ispitivanje boce se vrši kod kompanije Ening iz Nikšića i košta 20 eura.

Vozila koja nemaju atest za plin, odnosno taj sertifikat ne mogu biti registrovana.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *