Uspjeh iPhonea X koštat će Google milijarde dolara

Dodajte komentar

Appleov iPhone X rasprodao se praktično odmah kad se pojavila mogućnost prednarudžbi i to je sigurno situacija koja se najbogatijoj tehnološkoj kompaniji na svijetu jako sviđa. I ne samo njoj, konkurentski Samsung svakako može zadovoljno da trlja ruke, ipak su ekrani na tom najskupljem pametnom telefonu u istoriji njegovih ruku djelo. Ali, dok oni uživaju, Google se mršti zbog činjenice da će ga iPhone X koštati milijarde američkih dolara.

Zna se da Google mora platiti tri milijarde dolara kako bi bio unaprijed određeni pretraživač za svaki iPhone. Ali, ono što zabrinjava jest toliko dobra prodaja najskupljeg modela, što dogovor čini još ekskluzivnijim te samim time Apple možda zatraži još novca. Uostalom, promjene u sporazumu navode da će se TAC (traffic acquisition costs – troškovi pribavljanja saobraćaja) povećati. Naravno, potvrde još uvijek nema, ali na Wall Streetu se ta informacija uzima već kao gotova stvar.

Sve u svemu, već sad TAC “uzima” 23 posto Googleovih prihoda, koji iznose 28 milijardi dolara u trećem kvartalu ove godine. To je dva posto više nego prije godinu dana u isto vrijeme. Blizu jedne četvrtine, a tako nešto se teško može zanemariti. I Google tu ne može ništa, čega je Apple svjestan i uživa svog velikog konkurenta “držati na konopcima”. Naime, jedino što Google može jeste da prekine partnerstvo, ali to znači i gubitak previše novca, što automatski znači da Google neće prekidat partnestvo.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *