Dani iranske kulture u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Dani iranske kulture u Crnoj Gori biće održani u organizaciji Kulturnog centra Islamske Republike Irana u Beogradu i Kulturno – informativnog centra ”Budo Tomović”, a posredstvom Ministarstva kulture Crne Gore od 1. do 7.novembra.

Manifestacija će biti otvorena u srijedu, 1.novembra izložbom slika najistaknutijeg savremenog iranskog minijaturiste Mahmuda Farščiana (Mahmoud Farshchian) i fotografija Irana u izložbenom holu KIC-a u 19:30.

Profesor Mahmud Farščijan rođen je 1930. godine u Isfahanu i odrastao je uz tradicionalnu arhitekturu i iransku umjetnost. Završio je Akademiju lijepih umjetnosti u Isfahanu i radio je kao profesor slikarstva na Fakultetu lijepih umjetnosti Teheranskog univerziteta. Profesor Farščijan trenutno živi i radi u Njujorku. Njegovi radovi izloženi su u “The British Library”, “Freer Gallery of Art”, “Metropolitan Museum”, “Harvard University” i drugim galerijama širom svijeta. Vremenom je izgradio autentičan umjetnički izraz, bogat koloritom, naglašenom kreativnošću, inovativnošću i posebnim poimanjem prostora, kojim se izdvaja od svojih prethodnika u iranskoj minijaturi. Njegova djela inspirisana su religijskom literaturom, Kuranom, hrišćanskim i jevrejskim svetim spisima, kao i klasičnom persijskom poezijom, gnozom i tasavufom.

Iste večeri, u Velikoj sali KIC-a započeće i revija iranskog filma projekcijom filma “Bazen za crtanje” – “Houz-e Nakāshi” (2013) reditelja Mazijara Mirija, sa početkom u 20 sati. Ovo je priča o mentalno zaostalom bračnom paru i njihovom desetogodišnjem sinu.

Drugi dan revije, četvrtak, 2.novembar biće u znaku filma reditelja Abolhasana Davudija “Pomahnitali top” – „Rokh-e Divāneh“ (2014) koji ćemo prikazati u Velikoj sali, od 20 sati. Priča o nekoliko mladih ljudi koji se upoznaju putem društvenih mreža, a zbog jedne šale otiskuju se na zastrašujući put koji svakome od njih donosi nov način shvatanja života i društva. Film je dobitnik nagrade “Kristalni Simorg” na 33. Festivalu Fadžr u Teheranu za najbolji film i režiju, najbolje specijalne vizuelne efekte i zvuk, i za najbolji film po mišljenju publike.

petak, 3.novembra u Multimedijalnoj sali od 20 sati prikazaćemo film Kiumarsa Purhamada „Gdje su mi cipele“ – „Kafsh-hāyam Ku?“ (2016). Riječ je o adaptaciji debitantskog romana američke autorke Lise Dženove “I dalje Alis” (“Still Allice”, Lisa Genova, 2007), i predstavlja priču o ljubavi, porodici i nadi. Film prati život Habiba Kavea, ostarjelog vlasnika fabrike koji boluje od Alchajmerove bolesti. Godinama pošto ga je porodica napustila, život mu se okreće naglavačke kada njegova ćerka odluči da se vrati u Iran i obnovi kontakt sa njim. Da li će se zbog njegove bolest njihov odnos vratiti u normalu?

Narednog dana, tačnije u subotu, 4.novembra predviđena je projekcija filma „Ljubeći mjesecoliko lice“ – „Busidan-eRuj-e Māh“ (2012) reditelja Homajuna Asadijana u Multimedijalnoj sali, sa početkom u 20 sati. Film govori o starijim gospođama, Farug i Ehteram koje su komšinice već više od čerdeset godina i njihovima nestalim sinovima u iransko-iračkom ratu.

Film „Ovdje, bez mene“ – „Injā Bedun-e Man“ (2011) reditelja Bahrama Tavakolija obilježiće neđelju, 5.novembar, a biće prikazan u Multimedijalnoj sali od 20 sati. U filmu devojka Jalda je invalid, voli da sakuplja staklene figure životinja, a njen brat Ehsan piše poeziju i sanja da postane pisac. Majka Faride izdržava porodicu tako što radi dva posla i ona je jedini član u porodici koji se svjesno suočava sa teškim uslovima života.

U poneđeljak, 6.novembra u Multimedijalnoj sali od 20 sati prikazaćemo film reditelja Reza Mirkarimija „Danas“ – „Emrooz“ (2013). Ovo je film o vremešnom taksisti Junesu koji pred kraj smjene vozi mladu trudnu ženu u bolnicu, ni ne zamišljajući šta ga tamo čeka, i da će to biti vožnja koja će mu promijeniti život.

Reviju će u utorak, 7.novembra zatvoriti film „Slatki ukus mašte“ – „Tam-e Shirin-e Khiāl“ (2014) reditelja Kamala Tabrizija u Multimedijalnoj sali od 20 sati. Univerzitetski profesor Garus, maštarijama sklon sanjar, zaljubljuje se u studentkinju koja mu je veoma slična po karakteru. Njihovoj ljubavnoj priči prijeti katastrofa kada profesorov poslovni rival namjesti da on bude optužen za nedolično ponašanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *