Zašto su bankarima važni copywriter-i?

Dodajte komentar

Uzalud je banka najbolja od svih, ako joj reklama nije dobra. Ako ne obraća pažnju na detalje, na svaki bilbord, liflet, citylight, a da ne govorimo o megabordu.

Ovdje nije riječ o marketingu, koliko o advertajzingu.

Bankari su precizni ljudi, konkretni, jasni i temeljni. Rade svoj posao efikasno, do kraja i u roku. Rijetko kad rizikuju.

Zato se bankari i ekonomisti ne miješaju u dio posvećen advertajzingu. Da bi se daleko čulo za banku, potrebna je dobra ideja, a ne dobra banka. U startu, sve zavisi od copywriter-a. On je taj koji primi od bankara detaljan brif, sagleda benefite i okolnosti, skenira banku i odabere prave riječi da je predstavi.

Copywriter sjedi u advertajzing agenciji, ne mora da nosi kravatu, možda nosi dugu bradu i kosu, ali on je dio svake ozbiljne banke koja ima dobru reklamu. Za banke ne mora samo da se čuje, može i da se pročuje, o njima može i da se priča.

Sve je pitanje kako je copywriter podesio storytelling, koliko emocija je planirao da probudi u ljudima onim što je smislio, kakav je scenario za tv reklamu, kakav je koncept za bilbord i koje su to ključne riječi.

Copywriter zna ono što bankar i ne mora da zna, precizno može da procijeni razliku između slogana i headline-a, između pozicionog slogana, imidža i brenda.

Iza svake uspješne banke stoji jaka advertajzing agencija sa darovitim copywriter-om.

Copywriter-i su ideamaker-i koji kreiraju koncept na osnovu kog se ne samo privlači pažnja, već budi emocija u ljudima, emocija koja se vezuje za brend, za banku.

Zato je copywriter važna karika bankarskog sistema, iako ne mora biti ekonomista.

Iako je definicija copywriter-a suviše jednostavna, „copywriter is a person who writes the text of advertisements or publicity material“, od njih sve kreće, i za sve reklame o kojima se priča, oni su glavni krivci.

Ukoliko i vi želite da naučite šta to sve radi copywriter ili da se i oprobate u tom poslu, možete se prijaviti na obuku „Copywriting u marketingu“, koja će se održati u Podgorici, u hotelu Centreville, 13. i 14. novembra. Predavač je Đuro Radosavović, pisac, autor, copywriter, novinar, sa velikim iskustvom u  pisanju i izradi idejnih rješenja za promociju i reklame komercijalnih firmi, kao što su: Master Card, Vip mobile, Lav pivo, Onogošt pivo, Don kafa, Coca-cola, Beogradski sajama knjiga, GDS, Fanta, Sprite, Hemofarm, itd.

Više informacija možete vidjeti na sljedećem LINKU.

Agendu  dvodnevne obuke možete vidjeti OVDJE.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *