Naslovne strane dnevnih novina za 31. oktobar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Država se žalila na plaćanje kapovcima

Zaštitnica imovinsko pravnih interesa Crne Gore Dragana Đuranović potvrdila je juče Vijestima da se žalila Višem sudu na prvu presudu Osnovnog suda donijetu u korist bivših radnika Kombinata aluminijuma u stečaju protiv države, a koju je sud obavezao da isplati otpremnine za 305 penzionera KAP-a, u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza i Socijalnim programom iz 2009. godine.

Bektešević želi Bjelasicu Radu

Za kupovinu cjelokupne imovine stečajnog dužnika Bjelasica Rada, po početnoj cijeni u iznosu od 2.551.357,55 eura, dostavljena je jedna ponuda koju je predao Elmir Bektašević iz Bijelog Polja. U Privrednom sudu juče je otvorena ova ponuda dostavljena po javnom oglasu od 25. septembra ove godine.

Nema tržišta bez prava akcionara

Montenegroberza pozdravlja donošenje Predloga zakona o tržištu kapitala. Smatramo da poboljšanje regulative na tržištu može afirmativno djelovati u pogledu daljeg razvoja, saopštio je njen direktor mr Gojko Maksimović.

Dnevne novine

Ispunjena tri indikatora fiskalne odgovornosti

Državna revizorska institucija (DRI) dostavila je Skupštini godišnji izvještaj sa izvodima revizija sprovedenih od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine. DRI je u izvještajnom periodu izvršila 14 pojedinačnih finansijskih revizija i revizija pravilnosti, u kojima je ukupno dato 270 preporuka i izrečeno 25 mišljenja. Urađene su i četiri revizije uspjeha, revizije finansijskih izvještaja 13 političkih partija, kao i izvještaja devet stranaka koji nijesu obavljeni u 2015.

ZAVRŠENO IZLIVANJE STUBOVA MORAČICE

Kompanija CRBC završila je radove na izlivanju stubova mosta Moračica, jednog od najzahtjevnijih objekata na trasi prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković. On je sa saradnicima i izvršnim direktorom CRBC za Crnu Goru Hei Shiqiangom juče obišao gradilište mosta Moračica, gdje je sa izvođačima i kineskim partnerima razgovarao o progresu i daljim planovima.

Jugopetrol uvećao dobit

Neto dobit naftne kompanije Jugopetrol na kraju trećeg kvartala iznosila je 6,49 miliona eura, što je 5,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, porasli 19,1 odsto na 104,61 milion eura, a rashodi 19,8 odsto na 97,77 miliona. Najveći dio rashoda, odnosno 86,1 milion, odnosi se na nabavnu vrijednost prodate robe.

Dan

Od otkaza strahuje 50 radnika

Sindikat lučkih radnika i svi zaposleni pri DOO Lučki i bezbjednosni poslovi, njih oko 50, obratili su se odboru direktora, izvršnom direktoru Luke Bar, te izvršnom direktoru DOO Lučki i bezbjednosni poslovi, sa zahtjevom da im se objasni odakle u krugu Luke privatna obezbjeđenja iz Bara i drugih gradova Crne Gore.

Preko limita za plate 43 miliona

Vlada nije poštovala limite potrošnje definisane smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period od 2015. do 2018. godine, koje su bile obavezujuće u pripremi Zakona o budžetu za 2016. godinu, piše u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI). Vrhovna revizija juče je predala godišnji izvještaj Skupštini u kojem je u prethodnih godinu uradila41 reviziju.

Nismo protiv sanacionog fonda

Udruženje banaka (UBCG) nije protiv formiranja sanacionog fonda, već se naša primjedba odnosi na vremenski horizont njegovog punjenja, kazao je generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković. U tekstu “Sanacioni fond smanjiće profit banaka, koji je juče objavljen, navedeno je da bankari imaju primjedbu na formiranje sanacionog fonda.

Pobjeda

Elmir Bektašević nema para, ali očekuje kredit

Na oglas za prodaju imovine bjelopoljske Bjelasice Rade u stečaju dostavljenajejedna ponuda, saopštenoje iz Privrednog suda. Za kupovinu cjelokupne imovine po početnoj cijeni od 2,55 miliona eura dostavljena je ponuda Elmira Bektaševića iz Bijelog Polja kaže se u saopštenju Privrednog suda. U ponudi je navedeno da je uslovljena dobijanjem koncesije za izvorišne vode, da ponuđač nema novca, ali da namjerava da traži kredit od institucija države.

U plusu 6,5 miliona

Jugopetrol je zaključno sa septembrom ove godine ostvario profit od 6,48 miliona eura, što je preko 300.000 eura više nego prošle godine. Prihod je bio 104,6 miliona eura, a rashod 97,7 miliona eura.

Probijeno osam fiskalnih pravila

DRI jejuče objavila godišnji izvještaj o revizijama od oktobra prošle do oktobra tekuće godine, u čijemje okviru ocjena primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2016. U tom izvještaju, koji su sačinili senatori dr Milan Dabović i dr Branislav Radulović, navodi se daje probijeno šest statičkih i dva dinamička indikatora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *