Google prilagođava rezultate pretrage trenutnoj lokaciji korisnika

Dodajte komentar

Iz Google-a poručuju da će sada isporučiti rezultate pretrage relevantne za vašu trenutnu lokaciju, bez obzira na to koji domen posjećujete.

Dakle, ako ste u Njujorku i posjetite google.ru, i dalje ćete dobiti rezultate relevantne za Njujork.

Srećom, i dalje će biti moguće izbjeći rezultate pretrage vaše zemlje. Moći ćete da mijenjate lokacije, a to morate da uradite preko menija sa podešavanja na dnu google.com (koji vjerovatno nikada ranije niste primijetili, jer je skriven u uglu na desktopu).

Ako odete do podešavanja, a zatim Podešavanja pretrage, moći ćete da izaberete novu lokaciju. Google kaže da pravi ovu promjenu jer je jedna od pet pretraga “vezana za lokaciju”, a kompanija smatra da je od ključne važnosti da ponudi lokalne informacije kako bi dali najbolje rezultate.

Dakle, ako se nalazite u Crnoj Gori i Google to “zna”, nezavisno kojoj verziji njihovog pretraživača pristupate rezultati će uvjek biti lokalizovani i prikazivaće najrelevantnije informacije vezane upravo za Crnu Goru.

Čini se da je ova funkcija najviše prilagođena putnicima, jer po riječima Google-a ako posjetite drugu zemlju, automatski će vam izbaciti lokalne rezultate, to jest mjesta koje posjećujete, a zatim se vratiti čim dođete kući. Prije, ako je putnik uporno pokušavao da kuca u Google domen svoje zemlje, možda nisu dobijali ono što Google vidi kao idealan rezultat pretrage.

Očigledno je da Google već koristi ovaj model za već postojeće usluge, uključujući YouTube i Gmail. Politika kompanije da uvjek služe lokalnim rezultatima sada će se primjenjivati na desktop i mobilne pretrage, kao i na Google Maps i iOS Google aplikaciju.

PC Press

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *