ECB: Profiti banaka u eurozoni mogu godinama da odolijevaju niskim kamatnim stopama

Dodajte komentar

Profiti banaka u eurozoni trebalo bi da čak jednu deceniju uspješno odolevaju ultra niskim kamatnim stopama, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke.

Pojedine banke poručuju da je nemoguće da ostanu profitabilne u aktuelnom okruženju niskih kamatnih stopa, što bi značilo da ECB-ova nastojanja za podizanje ekonomske aktivnosti imaju suprotan efekat, jer slabije banke neće moći da preusmjeravaju jeftin novac u realnu ekonomiju.

“Iako bi zadržavanje kamatnih stopa na niskom nivou duži vremenski period moglo negativno da utiče na profitabilnost banaka, znatni nepovoljni efekti nastupaju tek nakon relativno dugog vremenskog perioda i protivteža im je obično poboljšanje makroekonomskih uslova povezanih s niskim kamatnim stopama”, pokazalo je istraživanje.

Ekonomija eurozone bulježi rast već 18. kvartal zaredom, što je najduži period rasta od globalne finansijske krize, pri čemu rast u velikoj mjeri pokreće ECB-ov jeftin novac.

Pod pretpostavkom važećih makroekonomskih prognoza, značajan negativan uticaj na profitabilnost banaka mogao bi da nastupi kroz pet godina, ali ekonomski rast ga pomjera dalje u budućnost, navodi se u dokumentu.

“U prvih pet godina, promjena očekivanog BDP-a više nego neutrališe negativan uticaj dugoročno niskih kamatnih stopa na profitabilnost”, objašnjavaju istraživaci rezultate povoljnijeg scenarija.

“Da bi se profitabilnost prosječne banke smanjila za 25 posto bilo bi potrebno deset godina”, dodaju istraživači.

Izvor: Rojters

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *