Da li su žene bolji investitori?

Dodajte komentar

Svijet finansija u suštini je skrojen za muškarce i nedostaju koncepti za žene. Digitalne investicione platforme poput Ellevesta žele sada da popune tu rupu na tržištu. Jer žene u stvari imaju “žicu” za investicije.

Wall Street važi za klub rezervisan za muškarce. U kancelarijama banaka i konsultantskih investicionih firmi sjede muškarci. Oni odlučuju u upravnim odborima, ali i o porodičnom budžetu. Pritom žene posjeduju imovinu u vrijednosti od pet biliona dolara. Devedeset odsto žena bar u jednom periodu svog života samostalno odlučuje o svojim finansijama – jer sve kasnije ulaze u brak, jer se sve češće razvode ili zato što žive duže od svojih partnera. Ali žene vrlo rijetko investiraju.

Finansijska branša tu je “nanjušila” novo tržište. Startapi koji žele da pomognu ženama da ulože novac koji posjeduju niču kao pečurke posle kiše. Jedan od njih je Ellevest. Tu njujoršku firmu osnovala je 2014. godine Sallie Krawcheck. Ona je jedna od zvijezda Wall Streeta – jedna od rijetkih ženskih zvijezda. Ta 52-godišnjakinja bila je glavna izvršna direktorka finansijske korporacije Citigroup i Bank of America. Ona poznaje branšu bolje od bilo koga.

Žene – bez novca i smisla za novac?

I ona poznaje njenu najveću slabost: nedostatak žena. Poznati su joj i svi mitovi o ženama i novcu. I sama je svakodnevno imala prilike da ih sluša – od svojih kolega i šefova drugih banaka. Krawcheck kaže da je i sama dugo mislila isto što i njene muške kolege: da žene nemaju novaca, ni smisla za ulaganje.

Mit je da žene nemaju interesovanja za ulaganje. Ona smatra da finansijska industrija samo nije uspjela da dopre do žena. Nije ni čudo kada se zna da su četiri od pet finansijskih savjetnika – muškarci. Finansijskom branšom dominira rečnik pun izraza poput “rat” ili “sport”.

Ta branša dugo nije shvatala da je polovina stanovništva kada je riječ o novcu – zapostavljena – kaže Krawcheck.

Kada je na to ukazala svojim kolegama, oni su joj odgovorili: pa šta, ionako muževi upravljaju imetkom svojih žena.

Krawcheck je zato odlučila da napusti krug “velikih” i osnuje svoj sopstveni startap. Ellevest je digitalna investiciona platforma za žene na kojoj rade – žene. Ona žene savjetuje kako i u šta da ulažu novac i upravlja uloženim novcem u 21. investicionoj klasi. Ono po čemu se razlikuje od drugih investicionih firmi jeste to što je specijalizovana za žene. Tim okupljen oko Krawcheck u tu svrhu morao je da “izmisli” potpuno novi koncept. Jer žene imaju drugačije zahtjeve od muškaraca koji proizilaze isključivo iz činjenice da su žene.

Ponude po mjeri

Ellevest tako u izradi svojih ponuda uzima u obzir krivulju primanja žena koja je po pravilu niža i ranije doseže vrhunac. Kao i činjenicu da žene po pravilu naprave pauzu u svojoj karijeri zbog trudnoće i majčinstva, ali i to da u prosjeku duže žive. Sve to se u uobičajenim ponudama ne uzima u obzir, tvrdi Krawcheck. Ali i “veliki” igrači su u međuvremenu prepoznali potencijal u tom još neiskorištenom tržištu. BlackRock, najveća svjetska multinacionalna korporacija koja se bavi investicionim menadžmentom, osnovala je odsjek koji istražuje investicioni obrazac ponašanja žena. Kao i konkurent BlackRocka, korporacija Fidelity Investments. Alexandra Taussig tamo je zamjenica šefice odsjeka “Žene i investicije”. Ona kaže da se žene ne razlikuju samo u svojim zahtevima od muškaraca, već generalno po svom odnosu prema novcu i investicijama. Te razlike najviše se uočavaju u spremnosti na rizik.

Kajanga Kulatunga vodi odeljenje Behevioral investing u australijskoj firmi NAB Asset Management. On je istraživao postoje li anatomske razlike u mozgu koje bi ukazale na različiti odnos prema investicijama i tvrdi da su zaista “u glavama” žena i muškaraca aktivna različita područja.

Zbog toga muškarci ulaze u veće rizike nego žene – smatra Kulatunga.

To i nije neko iznenađujuće saznanje – ono odgovara postojećim klišeima.

Krawcheck, Tausig i Kulatunga su međutim složni u ocjeni da, između ostalog, ta osobina žene čini boljim investitorima. A potvrdu te svoje teze nalaze u brojkama: kad žene ulažu novac, u tome su uspješne – uspješnije od muškaraca. Platforma za obradu podataka Openfolio redovno prati uspjeh američkih investitora. I na njoj se može naći podatak da su žene 2016. godine po treći put zaredom nadmašile muške investitore. Zabeležile su višu renditu i manje gubitke.

Žene potcjenjuju same sebe

Međutim, to da su žene bolji investitori očigledno nikome nije poznato, a najmanje njima samima. Do tog zaključka je Aleksandra Tausig došla u studiji koju je sprovela među klijentima svoje korporacije. “Pitali smo ih ko su bolji investitori, muškarci ili žene?” U samo devet odsto slučajeva odgovor je glasio: žene. Čak 42 procenta ispitanika odgovorilo je: muškarci. I same žene vjeruju u taj mit. Zato potcjenjuju same sebe i ne usuđuju se da preuzmu odgovornost već je prebacuju na supruga. I muškarci i žene tako postaju žrtve starih mitova, kaže Kravčekova.

Žene, vjeruje se, nisu dobre u matematici, a morale bi i da budu bolje finansijski obrazovane.

“Sve su to prazne priče, jer svi bi, pa tako i muškarci, trebalo da budu biti bolje finansijski obrazovani.” Muškarcima je, nastavlja Kravčekova, jednostavno svejedno, oni investiraju čak i ako sve baš ne razumiju.

Zato kod žena novac obično leži na računu i tako predstavlja mrtvi kapital.

Ako neka žena zarađuje 85.000 USD godišnje, može, prema procjenama stručnjaka, 20% da ostavlja na stranu. Ako taj novac ostavi da leži na računu, svakog dana može da izgubi 100 USD – svakog dana tokom čitavog svog radnog vijeka – smatra Sallie Krawcheck.

eKapija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *