Španska Civilna garda pretražila sjedište regionalne policije Katalonije

Dodajte komentar

Španska Civilna garda pretražila je sjedište regionalne policije Katalonije, poznatije kao “Mossos d’ Esquadra“, u okviru istrage vezane za referendum o nezavisnosti održan 1. oktobra, javlja AFP.

“Obavljamo inspekciju u vezi s komunikacijama u okviru ‘Mossos d’ Esquadre’ na dan nezakonitog referenduma 1. oktobra”, izjavio je neimenovani portparol Civilne garde.

Po njegovim riječima, policajci su pretražili sjedište “Mossosa” u katalonskom gradu Sabadell, kao i druge kancelarije regionalne policije.

Katalonska policija odbila je na dan referenduma nalog suda te nije spriječila stanovnike da glasaju.

Čelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero u međuvremenu je smijenjen te mu se sudi u Madridu.

Novi šef katalonske policije, koji je do ove nedjelje bio zamjenik, dobio je nalog ispratiti iz kancelarije razriješene katalonske funkcionere.

Puigdemont i ministri u Belgiji

U međuvremenu je potvrđeno da su španski ministri zakazali vanrednu sjednicu za 18:00 sati, dok Katalonci tokom dana očekuju obraćanje Carlesa Puigdemonta iz Brisela, gdje je otišao u tajnosti nakon što mu je Madrid oduzeo ovlašćenja predsjednika katalonske vlade.

Zajedno s Puigdemontom još je pet regionalnih ministara napustilo Kataloniju i nalazi se u Belgiji.

 

Madrid preuzeo kontrolu nad Katalonijom

Španska Vlada je u subotu preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom time što je, aktivirajući član 155. Ustava, razriješila dužnosti katalonsku vladu te sazvala izbore za 21. decembra.

Prethodno je španski državni tužilac Jose Manuel Maza potvrdio da će biti podignuta optužnica za pobunu i podsticanje na pobunu protiv čelnika Katalonije zbog pokušaja odvajanja te regije od Španije, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, optužnice će biti podignute protiv smijenjenog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika Oriola Junquerasa i drugih koji su, kako se navodi, izazvali institucionalnu krizu.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Rajoya da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *