Zaštitite svoju privatnost sa ovih 5 besplatnih VPN-ova

Dodajte komentar

Privatnost se pokazuje kao ekskluzivitet u današnje vrijeme, posebno jer se našim ličnim podacima toliko olako barata, bez kontrole i ikakvih kriterijuma. Najveće kompanije u zamjenu za prividno besplatne usluge „diluju“ našom privatnosti i zarađuju milijarde dolara od oglašivača. Stoga, pokušajte im barem malo otežati korištenjem VPN usluga.

Naravno, nisu svi toliko paranoični koliko ovaj bombastični uvod sugeriše, neki uz VPN žele ostaviti privid da su iz neke druge zemlje, tipa Sjedinjenih Američkih Država, pa da mogu konzumirati inače im nedostupan sadržaj.

Posebno je ovo bitno ako ste u Kini, Rusiji ili nekim bliskoistočnim zemljama, koje imaju brojne restrikcije i uz VPN ih lako zaobiđete. Samo, većina kvalitetnih VPN usluga se plaća oko stotinu dolara godišnje, zato ćemo vam ovdje pokušati pomoći predstavljanjem trenutno najboljih i besplatnih VPN usluga.

1. TunnelBear

Dizajn može sugerisati neozbiljnost, ali riječ je o kvalitetnom i besplatnom VPN-u. U besplatnoj verziji nudi sve što i u onoj plaćenoj, a to je potpuno maskiranje vaše lokacije tako što birate jednu od 20 ponuđenih zemalja. Samo, treba znati da besplatna verzija ide uz potrošnju svega 500MB saobraćaja, što nije previše, ali može pomoći. Dostupan je za iOS, Android, macOS, Windows i Chrome OS.

2. Windscribe

Mana mu je što nije dostupan za Android, ali nudi 10GB besplatno mjesečno i nudi izbor između osam svjetskih lokacija. Jedino što treba prije napraviti jeste kreirati korisničko ime i lozinku. Osim toga, ako na Twitter postavite reklamu za Windscribe, dobićete dodatnih 5GB i za svakog prijatelja kojeg dovedete na Windscribe još po gigabajt. Uz sve to, postoji ugrađeni bloker oglasa i firewall. Ako vas sve to privlači, za 24 dolara dobijate dvogodišnju pretplatu ako budete dovoljno brzi i upišete promotivni kod WSRADAR1. Regularna cijena je 7,5 dolara mjesečno, s tim da se naplaćuje na godišnjem nivou, što bi značilo da treba platiti 90 dolara.

3. Hotspot Shield Free

Ovdje je riječ o sjajnoj zaštiti ukoliko često koristite javni Wi-Fi. Maskira vas i drži podalje od neželjenih “pogleda”. To znači i da se aktivira samo ako ste na Wi-Fi vezi koja se tretira kao nesigurna, a u besplatnoj verziji Hotspot Shield bira lokaciju koju će vam dodijeliti sam. Takođe, dostupno je besplatnih 750MB po danu, što je više nego dobro. A ovaj VPN dostupan je za Windows, macOS, iOS i Android.

4. Speedify

Kao što ime govori, ovdje je riječ o brzoj usluzi, najbržoj u VPN ponudi, a to sa sobom nosi neke mane. Iako je dostupan za sve operativne sisteme, problem je što se besplatno nudi svega gigabajt mjesečno, a za prvi mjesec četiri. Regularna cijena je 8,99 dolara mjesečno ili 49,99 dolara godišnje. Za to dobijate veoma brzu i kvalitetnu uslugu, možete birati između 30 lokacija, ali i treba znati da sigurnost ipak nije na najvišem nivou. Konkretno, Speedify se ističe isključivo zbog svoje brzine.

5. PrivateTunnel

Ponudom identičan kao TunnelBear, ali nudi samo 200MB besplatno i kad to potrošite nude vam se mogućnosti za doplatu. Tehnički je besplatan pa je na ovoj listi jer uistinu je kvalitetan, ali u praksi se tih 200MB istopi u roku keks, a onda je PrivateTunnel nepotreban, osim ako ne želite da platit. Kao i TunnelBear, dostupan je za iOS, Android, macOS i Windows.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *