Newsletter: Neiskorišten adut crnogorskih biznisa

Dodajte komentar

Svima najdraži način promocije je besplatna promocija. Ili barem skoro besplatna. Najčešće korišćena jeftina vrsta reklamiranja u Crnoj Gori je brošura, SMS, email, bilbord i radio reklama. Ipak, prva stvar koja se pojavi u vašem ulazu ispod poštanskih sandučića je kanta za smeće. I tamo velika većina brošura i završi. Slično se desi i sa emailom.

Nemamo mi vremena da pregledamo generički email sa sličicama koje se ne otvaraju ili sa beskrajnim tekstom za koji se jasno vidi da je poslat na 1000 adresa. Kako se osjećate kad vam stigne SMS sa promotivnom porukom? Koliko često promijenite kanal na radiju kad krene blok reklama? Skoro uvijek se ovakvi tipovi reklamiranja gledaju kao spam. Ipak, u svijetu jedan od najviše korišćenih načina komunikacije sa korisnicima je email.

Kada se koristi ispravno, email je jedan od najboljih alata za ličnu komunikaciju sa kljentima. U ovom postu ću pokušati da vas ubijedim da je email marketing, i posebno slanje newslettera, nešto što mora biti dio vaše digitalne marketing strategije. A u nekom u narednih postova ćemo zajedno preći od najčešćih grešaka koje pravimo u slanju promotivnih emailova i newslettera.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U Crnoj Gori postoji paradoksalna situacija – email se koristi kao promotivni alat ali je i dalje njegov potencijal neiskorišćen, jer se na njega prvenstveno gleda kao na spam.[/box]

Email je preferirani način poslovne komunikacije

Budite iskreni: Koliko puta dnevno proverite svoj email nalog?

U mom slučaju, to je nekoliko puta dnevno, uz kontinuirano otvoren prozor u browseru tokom radnog vremena. I to nije slučaj samo sa mojim poslovnim emailom, već i privatnim.

Istraživanja pokazuju da email predstavlja preferirani način poslovne komunikacije za 72% klijenata. Ne samo to, već, makar kada se radi o Crnoj Gori, email predstavlja primaran način poslovne komunikacije.

Kod nas LinkedIn još uvijek nije zaživio, i pitanje je hoće li, a email komunikacija je jednostavna i potpuno besplatna, zbog čega se koristi kako u privatnim tako i javnim preduzećima. Na globalnom nivou, 89% marketing profesionalaca ističe kako je upravo email marketing ono što im donosi najveći broj potencijalnih klijenata.

Email je jedan od najličnijih načina za komunikaciju sa klijentom

Kada se prijavimo na vaš newsletter, to je kao da smo vas pustili u kuću. Rekli smo vam, dobrodošao ste gost, interesuje nas šta se kod vas dešava, navratite slobodno. Vaša poruka stiže direktno u naš inboks – prostor u vezi kojeg smo veoma selektivni, kojem imamo pristup samo mi i u kojem provodimo mnogo vremena.

Za razliku od društvenih mreža gdje vaša poruka može lako da se izgubi u moru drugih, ovdje je skoro zagarantovano da će vaš email biti primijećen. On je tamo, ne ide nigdje i zahtijeva pažnju, pa makar onoliko koliko je potrebno da ga neko izbriše. Naravno, potrudićemo se da se to ne desi.

Email vam omogućava da se svojim klijentima obratite po imenu i, najvažnije, da im pošaljete informacije za koje znate da su zainteresovani. Savremeni sistemi automatizacije vam omogućavaju da za različite grupe klijenata, u skladu sa njihovim interesovanjima i potrebama, kreirate potpuno različito iskustvo, počevši od pozdravnog emaila do periodičnih obavještenja.

Niko ne korisiti email kao sredstvo komunikacije, što vam daje priliku da se istaknete

Kao što smo pomenuli u uvodu, u Crnoj Gori se ovaj kanal komunikacije sa klijentima jako malo koristi. Odnosno, on se uglavnom svodi na slanje promotivnih emailova na veliki broj email adresa odjednom, čak i kada se osoba nije sama prijavila za dobijanje emailova promotivne prirode od strane organizacije. Time se email doživljava kao spam i obezvređuje se njegova vrijednost.

Kada se radi o email newsletteru, istražujući za ovaj članak, naišla sam samo na nekolicinu organizacija koje se bave slanjem newslettera, pri čemu su biznisi u manjini. Uglavnom se radi o nevladinim organizacijama i udruženjima koje šalju obavještenja svojim članovima na mjesečnom nivou.

Uzmimo za primjer Okov. Zar ne bi bilo super kada bi vam onaj njihov mjesečni bilten stizao na email? Trenutno, jedini način da moj tata sazna šta je trenutno na akciji u Okovu jeste ili da ode u prodavnicu, što često ne stiže, ili da skine PDF dokument sa njihovog sajta, što neće učiniti. Kada bi kompanija imala newsletter, obavještenja bi mu stizala na email gdje bi ih sigurno video i gdje bi imao vremena da ih natenane pregleda. On ne bi propustio akciju na Aku bušilicu-odvijač a Okov bi ostvario prodaju – svi sretni!

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Da bi bio maksimalno iskorišćen, newsletter mora da kreira dodatnu vrijednost za korisnika.[/box]

To je i ključna poenta newslettera. Da bi bio maksimalno iskorišćen, newsletter mora da kreira dodatnu vrijednost za korisnika.

Kao što vidite, email je takođe sjajan način da priđete starijim generacijama, jer dok većina nema profile na društvenim mrežama, imaju otvorene email naloge. U stvari, suprotno naslovu, email je sjajan alata za sve organizacije koje žele da ostvare ličniji kontakt sa članovima svoje zajednice i adekvatno ih informišu. Ono što je bitno jeste da se emailu, kao i svakom drugom kanalu komunikacije sa klijentima, prisupa strateški te sa puno poštovanja prema privatnosti i interesima klijenata.

Zato Google u ruke i učinite email marketing dijelom vaše marketing strategije još danas. I naravno, ukoliko negdje zapnete, tu smo.

Sanja Gardašević, Alicorn.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *