Naslovne strane ednevnih novina za 30. oktobar – Najvažniji naslovi iz eknomije

Dodajte komentar

Vijesti

Berza će imati savremena pravila

Predlog zakona o tržištu kapitala, koji je Vlada usvojila prošle sedmice uvodi nekoliko značajnijih izmjena na berzanskom tržištu, a to su savremeno određenje finansijskog instrumenta i uvođenje novih mjesta trgovanja kroz kreiranje novih platformi za trgovanje (multitlateralne platforme za trgovanje i vanberzansko trgovanje), šire polje za poslovanje investicionog društva i savremenije se određuje insajderska informacija, kao i zloupotreba tržišta, saopštio je “Vijestima predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) dr Zoran Đikanović.

Greške iz MVP ispravljaju otimanjem

Država je kroz proces masovne privatizacije (MVP) izgubila apsolutnu, pa čak i prostu većinu kada je u pitanju vlasništvo nad akcijama u velikom broju preduzeća od strateškog značaja, što je bilo pogrešno i protivno državnim interesima. Dobro je da se to napokon shvata, ali što ne znači da se greške mogu ispraviti na način da se investitorima sa berze negiraju vlasnička prava i sprovodi pravno nasilje nad njima, ocijenio je u intervjuu “Vijestima” Tripko Krgović…

Izviđaju inspektora i prijetnje bombom

Osnovno državno tužilaštvo iz Podgorice pokrenulo je izviđaj na osnovu krivične prijave protiv glavnog inspektora za igre na sreću Miodraga Stojanovića, koju je podnijelo Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro bet. U fazi izviđaja je i slučaj telefonskih prijetnji generalnoj sekretarki tog udruženja Tatjani šćepanović da će biti raznjeta bombom.

Dnevne novine

LUKA BAR JE DOBRA UDAVAČA, SA MIRAZOM OD 100 GODINA

Luka Bar je kao infrastrukturno preduzeće sa izuzetnom geografskom lokacijom “dobra udavača”, sa “mirazom” od 100 godina duge tradicije u poslu kojim se bavi, te nizom drugih pogodnosti i predmetje skoro svakodnevno iskazanih interesa za neki vid ulaganja, kazao je Dnevnim novinama Anđelko Lojpur, univerzitetski profesor i predsjednik Odbora direktora lučke kompanije.

Radićemo na razvoju energetskog sektora

Crna Gora ima značajan potencijal za razvoj u širem energetskom sektoru, posebno u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, i mi, kao strateški investitor, želimo da u tome aktivno učestvujemo, kazao je izvršni direktor Jugopetrola Antonis Semelides.

Gubitak ICM-a 267.560 eura

Institut za crnu metalurgiju (ICM) zabilježio je na kraju trećeg kvartala gubitak od 267.560 eura, što je 19 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Poslovni prihodi kompanije, prema podacima iz izvještaja o poslovanju, na kraju septembra iznosili su 907.590 eura i bili su pet odsto manji nego u uporednom periodu.

Dan

Izazovi na putu ka Evropskoj uniji

Sedma regionalna Konferencija o ekonomiji Montenegro 2017 u budvanskom hotelu Splendid okupiće oko 500 predstavnika vlada, poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti sa Balkana i šire. Konferencija će se održati 2. i 3. novembra na temu “Izazovi na putu ka Evropskoj uniji, a organizuje je Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom nauke.

EPCG ne da dva miliona za Maljevac

Nakon što je Viši sud u Bijelom Polju donio odluku da Elektroprivreda Crne Gore pljevaljskoj lokapnoj upravi isplati dva miliona i dvjesta hiljada eura za to što je bez neophodne dokumentacije odlagala pepeo i šljaku na deponiji Maljevac, predmet je završio u Apelacionom sudu. Odlukom Višeg suda nijesu bile zadovoljne stranke u postupku ni Opština Pljevlja ni Elektroprivreda, pa su Apelacionom sudu uložile žalbu.

Sanacioni fond smanjiće profit banaka

Formiranje sanacionog fonda je u skladu sa BRRD direktivom EU koja se odnosi na uređenje postupaka i procesa ozdravljenja i sanacije banaka u krizi. Ovdje se reguliše, kako rana intervencija supervizije banaka, tako i posebni postupak kod sanacije banaka kojeg sprovodi nadležni sanacioni autoritet, gdje je nacrtom definisana Centralna banka, koja kontroliše i punjenje i korišćenje sredstava sanacionog fonda, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković u intervjuu za Dan.

Pobjeda

Za Vladu evropski iskorak, a za opoziciju put u veći minus

Vlada je u četvrtak usvojila dugo čekani Prijedlog zakona o tržištu kapitala za koji iz Komisije za hartije od vrijednosti kažu daje usaglašen sa evropskim i ide ukorak sa globalnim promjenama, a iz opozicije da je prepisan, nerazumljiv i da će tržište gurnuti ujoš veći minus.

Uz dobru biznis ideju i podršku IRF do uspjeha

Mladim ljudima bez posla savjetujem da pogledaju programe podrške koju nudi IRF, posebno beskamatne kredite za početnike i ljude sa završenimfakultetima, kaže Aleksandar Pejović, vlasnik firme “Peja” iz Mojkovca, koji je jedan od korisnika ove kreditne podrške.

Državnici, ekononomisti i naučnici o evropskim izazovima

Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom nauke organizuje sedmu regionalnu Konferenciju o ekonomiji -Montenegro 2017, koja će se održati 2. i 3. novembra u budvanskom hotelu “Splendid”, uz učešće oko 500 predstavnika vlada, poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti sa Balkana i šire.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *