Hrvati ljekarima daju stanove da bi ih zadržali u zemlji

Dodajte komentar

U posljednje četiri godine Hrvatsku je napustilo 565 ljekara, pa se priprema mjera da deficitarni visokoobrazovani kadrovi u javnim službama riješe stambeno pitanje.

Pacijentima je dobro, ali direktoru Sisačke bolnice nije. Jer nedostaje mu ljekari. Neki su otišli u inostranstvo, neki u Zagreb, neki u penziju. Pa ljekare pozajmljuje iz drugih ustanova.

“Trebalo bi nam barem dva tri radiologa, a već nekoliko godina na specijalizaciju iz infektologije, pulmologije ne javlja nam se niko”, izjavio je Tomislav Dujmenović, direktor Opšte bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Da riješi taj veliki problem, sisačka bolnica, onima koji dođu, riješiće stambeno pitanje, prenosi portal Mojdoktor.me

Stan u neposrednoj blizini bolnice i još nekoliko njih u Sisku i Petrinji, uz pomoć županije i HEP-a Toplinarstva, adaptirali bi i ponudili ljekarima. Najbitnije, potpuno besplatno ili uz minimalnu naknadu.

“Ovim putem ja pozivam ljekare koji žele da specijaliziraju, koji žele da rade i u našoj bolnici da dođu, da ćemo im na svaki način omogućiti da se bolje osjećaju ovdje, a da riješe i neke svoje životne probleme”, rekao je Dujmenović.

Ono što već rade u Sisku, uskoro bi se moglo raditi i u cijeloj Hrvatskoj. Jer u ministarstvu graditeljstva pripremaju izmjene Zakona o društveno podsticajnoj stanogradnji kojima bi se rješavalo stambeno pitanje za deficitarni kadar u javnim službama.

“Da im se omogući, ajmo reći predlog će biti besplatno stanovanje, na kraju će Vlada to morati da potvrdi, ali da im se predloži besplatno stanovanje, za potrebe dok traje služba”, kazao je Željko Uhlir, državni sekretar u ministarstvu graditeljstva.

Mjera bi se prioritetno odnosila na slabije razvijene sredine. Uz ljekare, tako se želi zadržati i zaposleni u kulturi, naučnike, nastavnike.

“Posebno nastavnici koji predaju predmete kao matematika, neke druge prirodne nauke, jezike, su sigurno deficitarni u pojedinim djelovima Hrvatske i važno bi bilo da postoje te mjere onda pozitivno utiču da mladi ljudi ostaju”, rekla je Blaženka Divjak, ministarka nauke i obrazovanja.

Program bi krenuo u prvoj polovini iduće godine. Dio stanova već je spreman za tu mjeru, dio bi tek počeo da se gradi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *