Soroš želi Merkator?

Dodajte komentar

Nekolicina kreditora Merkatora dobila je zahteve za prodaju potraživanja. Riječ je o ukupno 650 miliona eura, koliko Merkator duguje bankama.

Kako saznaje slovenski Siol.net za otkup je navodno zainteresovan fond Quantum, kojim upravlja poznati investitor i milijarder Džorž Soros.

Takođe, Soros želi da preuzme treću najveću slovenačku trgovačku kompaniju Tuš, za koju njegovi stručnjaci rade dubinsku analizu i pregovaraju s poveriocima, piše RTL.

Soros navodno za Merkator nudi 150 miliona eura, što je nešto manje od četvrtine nominalne vrijednosti njegovog duga.

Po mnogima kontroverzni investitor, najpoznatiji je po organizaciji “Otvoreno društvo” koja je u posljednjih 40 godina pomagala razne humanitarne, obrazovne i druge projekte širom svijeta. Nedavno je postala druga po veličini u SAD-u, nakon fonda Bila i Melinde Gejts. U tu svrhu Soroseva organizacija je u razne programe upumpala više od 14 milijardi dolara od 1979. godine, otkada je osnovana.

Zbog takvih stavova Soros je često na udaru nacionalističkih političara, a posljednji primer je progon s kojim je suočen u rodnoj Mađarskoj, koji sprovodi tamošnji premijer Viktor Orban.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *