Šef Dojče berze odlazi zbog istrage

Dodajte komentar

Generalni direktor Dojče berze, Karsten Kengeter, koji je pod istragom zbog optužbi za insajdersko trgovanje, odlazi sa funkcije prvog čoveka te kompanije.

Kengeter je obavijestio Nadzorni odbor da će dati ostavku na funkciju generalnog direktora, kako bi “omogućio kompaniji da ponovo u potpunosti usredsredi svoju energiju na svoje klijente, posao i rast”, navodi se u saopštenju Dojče berze, a prenosi agencija AFP.

Kompanija je dodala da Kengeter ne “želi da tekuća istraga dodatno opterećuje Dojče berzu”.

Nadzorni odbor je prihvatio odluku “sa žaljenjem” i zahvalio se Kengeteru na vođenju kompanije od 2015. godine.

Detalji o tome ko će ga zamjeniti na toj funkciji biće objavljeni uskoro, čim bude donijeta odluka, naveli su iz Dojče berze, dodajući da će Kengeter u međuvremenu nastaviti da vodi kompaniju.

U fokusu istrage je finansijska operacija koju je izvršio Kengeter 14. decembra 2015. godine, kada je kupio akcije Dojče berza grupe vrijedne oko 4,5 miliona evra.

Dva mjeseca kasnije, u februaru 2016. godine, Dojče berza i Londonska berza su otkrile planove o spajanju, nakon čega su cijene njihovih akcija naglo skočile.

Kengeter se sumnjiči da je sa menadžmentom Londonske berze vodio razgovore o planovima spajanja od ljeta 2015, nakon čega je iskoristio to što raspolaže poverljivom informacijom da kupi akcije Dojče berze.

Dojče berza je više puta negirala da je njen šef napravio bilo kakvo krivično djelo.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *