Rast ekonomije Turske u 2017. puno veći od šest posto

Dodajte komentar

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci poručio je danas u Ankari kako će njegova zemlja 2017. godinu zatvoriti s ekonomskim rastom puno većim od šest posto, kao i s porastom izvoza od 11 do 12 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Zeybekci je bio gost uredničkog deska AA u Ankari, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja u oblasti ekonomije, te odgovarao na pitanja novanara AA iz svih dijelova svijeta.

Govoreći o kretanjima kursa turske lire, Zeybekci je konstatovao kako se radi o privremenim kretanjima.

“Mislim da se radi o privremenim kretanjima, zajedno ćemo vidjeti. Ne smatram ispravnim intervencije Cenralne banke na spekulativna kretanja na tržištu. Ne treba ih dirati i ne treba intervenisati. To je najdjelotvornija reakcija prema spekulativnim kretanjima. Trenutna kretanja kursa sigurno nisu realna”, rekao je Zeybekci.

Govoreći o globalnoj ekonomiji, Zeybekci je istakao kako ekstremna vrijednost dolara nije dobra i održiva po ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Mi trenutno vjerujemo u sebe, vjerujemo u našu zemlju”, rekao je Zeybekci, naglasivši kako turska ekonomija ima veoma dobre rezultate.

“Cijeli svijet se slaže da će Turska u ovoj godini zabilježiti ekonomski rast puno veći od šest posto. Isto tako, cijeli svijet je svjestan da će Turska zatvoriti ovu godinu s porastom izvoza od 11 do 12 posto, što je za nas historijski rezultat”, dodao je Zeybekci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *