Najbogatije “krunisane glave” glave još imućnije

Dodajte komentar

Hans-Adam II. od i iz Lihtenštajna, titulom princ, puno je ime monarha koji raspolaže najstarijim bogatstvom u Evropi. Iako vlada kneževinicom od svega 38.000 ‘podanika’ stiješnjenom između Austrije i Švajcarske, imetak mu i nije mali. Štaviše, za godinu dana je, prema Bloombergovom indeksu milijardera, narastao za 1,7 milijardi dolara, na 4,4 milijarde, najviše zbog skoka vrijednosti LGT Groupa, banke u kojoj je ‘ukorijenjeno’ prinčevo bogatstvo.

LGT je “narastao” čak 64%, više nego četiri puta jače od skoka bankarskog indeksa Euro Stoxx. Hans-Adam II. Lihtenštajnski time je dospio na 444. mjesto Bloombergove liste, a upravlja bogatstvom koje datira još iz doba krstaša i po tome je najstarije na pomenutom indeksu. Stvoreno je u 12. vijeku i odnosilo se na posjede koji su se nekad prostirali po Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Češkoj, a danas je suženo na Lihtenštajn i Austriju.

Najbogatiji plemić – Hugh Grosvenor, 7. Vojvoda od Westminstera

On ipak nije i najbogatiji evropski plemić. Tron i dalje drži engleski Hugh Grosvenor, 7. Vojvoda od Westminstera, s 12,9 milijardi, koje postoji od 1677., slijedi takođe Englez grof Cadogan, sa 7,5 mlrd. dolara, u porodici od 1753. Vladar s najduljim stažem na svijetu, britanska kraljica Elizabeta II., ima, pak, osobno bogatstvo od “samo” 380 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *