Koliko barela nafte treba za rudarenje jednog bitkoina?

U svijetu se događa bum u rudarenju bitkoina, a investitori neprekidno traže nove načine kako bi ostvarili korist u tom prostoru, a najbolji način da se to postigne je smanjenjem troškova energije za rudarenje te dragocene robe.

Industrija rudarenja bitkoina troši 22.5 teravata struje na sat (TWh) godišnje, što iznosi 13.24 miliona barela u naftnom ekvivalentu. Budući da se svakih 10 minuta izrudari 12.5 bitkoina, to znači da je prosječna potrošnja energije po jednom bitkoinu jednaka iznosu od 20 barela u naftnom ekvivalentu, navodi se u tekstu.

Rudarenje bitkoina ima potencijal da bude prilično profitabilan posao, imajući u vidu da jedan bitkoin sada vrijedi više od 100 barela nafte.

S takvom cijenom, bitkoin predstavlja jedan od najvrjednijih proizvoda na planeti i, baš kao i u slučaju nafte, rudarenje ove robe će biti sve isplativije ukoliko troškovi energije ne budu rasli. Transakcije bitkoina obezbjeđuju računarski rudari, koji se nadmeću da iz mreže dobiju nagradu u formi metalnih novčića. Što više računarske snage koriste, to su njihove šanse bolje.

Bušilicu u ovoj aktivnosti predstavlja računar, a hidrauličko lomljenje obavljaju vrhovi vaših prstiju. To je fenomenalan energetski intenzivan proces, o čemu svjedoči podatak da je ukupna potrošnja energije u globalnim aktivnostima rudarenja bitkoina preko 40 puta veća nego što je potrebno za napajanje čitave mreže Visa kompanije.

Da li Bitcoin prijeti postojećem novčanom poretku?

Jeftinija električna energija je upravo ono što je Kinu učinilo kraljem u rudarenju bitkoina. Godišnji trošak za struju koja je potrebna za rudarenje bitkoina determiniše njenu ekonomiju. Ali, da biste se uključili u to rizikujete svoju reputaciju, jer ćete višak struje ili crpsti s nekog drugog mjesta ili ćete ući u partnerstvo s državom, što baš i nije preporučljivo, jer niko ne želi da napajanje strujom iz zagađujućih izvora, kao što je ugalj, koristi za ovako sofisticirani poduhvat.

Izvor: OilPrice

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *