ECB saopštila odluke o monetarnoj politici, akcije banaka u plusu

Dodajte komentar

Evropske berze registrovale su oporavak na jučerašnjem trgovanju, nakon saopštenja Evropske centralne banke o odlukama o monetarnoj politici.

Fokus investitora bio je usmjeren ka odluci o visini kamatne stope, koja je ostala na nepromijenjenom nivou, kao i o detaljima stimulativnih mjera. Naime, odlučeno je da se smanji nivo otkupa obveznica sa 60 na 30 milijardi EUR, počev od januara, ali da se monetarni stimulans produži do septembra 2018. Njemački DAX je do kraja sesije registrovao plus od 1,4% i završio na 13.133,3 poena, dok je francuski CAC skočio 1,5% na 5.455,4 poena. Britanski FTSE uvećao je vrijednost za 0,5%, a njegova vrijednost iznosila je 7.486,5 poena na zatvaranju.

Od početka iduće godine centralna monetarna vlast u eurozoni smanjiće iznose mjesečnih kupovina hartija od vrijednosti sa sadašnjih 60 milijardi eura na 30 milijardi, izvijestili su iz ECB-a po završetku redovne sjednice. Na konferenciji za novinare predsjednik ECB-a Mario Draghi tu je promjenu nazvao blagim podešavanjem, naznačivši da banka još nije završila s podupiranjem inflacije i stvaranjem uslova za privredni rast.

ECB i dalje prilično zabrinjava niska inflacija pa je sprovođenje programa produženaoza devet mjeseci, premda uz niže iznose mjesečnih kupovina državnih i korporativnih obveznica. Draghi ističe da su izgledi za ekonomiju poboljšani ali da temeljna inflacija još ne pokazuje uvjerljive znakove uzlaznog trenda.

“Domaći cjenovni pritisci još su u cjelini gledano prigušeni a izgledi za ekonomiju i kretanje inflacije uslovljeni su nastavljenom pomoći monetarne politike. Stoga izdašni monetarni podsticaji ostaju nužni”, poručio je Draghi.

U ECB-u ne isključuju ni mogućnost povećanja iznosa tih otkupa odnosno produženja sprovođenja programa.

“Ako se pogoršaju izgledi odnosno ako finansijski uslovi ne budu signalizirali dalji napredak prema postojanom prilagođavanju inflacionih kretanja, Upravno vijeće spremno je da poveća opseg programa otkupa vrijednosnih papira i/ili produži razdoblje njegovog sprovođenja”, navodi se u ECB-ovom saopštenju.

Program otkupa hartija od vrijednosti osmišljen je prije otprilike tri godine kako bi se suzbila prijetnja deflacije u eurozoni a pomogao je da se smanje troškovi finansiranja, oživi zaduživanje i podupre rast ekonomije, premda nije približio inflaciju ciljanim nivoima od nešto manje od dva posto, primjećuju u Reutersu.

ECB je takođe zadržao ključne kamatne stope na važećim nivoima, u skladu s očekivanjima, a ponovili su i da ih ne namjeravaju mijenjati do dugo nakon završetka programa otkupa obveznica.

“Glavne operacije refinansiranja i tromjesečne operacije dugoročnijeg refinansiranja sprovodiće se i daže putem raspodjele punog iznosa likvidnosti na aukcijama s nepromjenjivom kamatnom stopom onoliko dugo koliko bude potrebno, zasigurno do kraja posljednjeg razdoblja održavanja pričuva u 2019.”, kaže se dalje u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *