Dobit Microsofta 6,58 milijardi dolara

Majkrosoft je u trećem tromjesečju ostvario prihod od 24,5 milijardi dolara, 12 odsto više nego u istom periodu lane, dok je dobit skočila još i više.

Prema poslovnom izvještaju, čista dobit kompanije dosegla je u proteklom kvartalu 6,58 milijardi dolara, 16 odsto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Snažan rast finansijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Majkrosoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje proizvode kao što su Office 365, Dynamic 365 i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za gotovo 14 odsto na godišnjem nivou, na 6,9 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su skočili 90 odsto, premda je u tom području Majkrosoft suočen s velikom konkurencijom kompanija, kao što su lider Amazon, Alfabetov Google, IBM i Oracle.

Pod vođstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Majkrosoft se već duže preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Među ostalim, Nadella je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u istoriji Majkrosofta, postigavši lani dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26 milijardi dolara.

S druge strane, i dalje klize prihodi Majkrosofta u području ličnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje. U proteklom su tromesečju pali za 0,2 odsto na godišnjem nivou, na 9,4 milijarde dolara.

Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Vol stritu cijena dionice Majkrosofta porasla više od 3 odsto.

Check Also

Učiti od Alibabe: Kreiranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji

Nove ideje pretvorene u vrijedne inovacije oduvjek su bile način kako unaprijediti poslovanje i odbraniti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *