Slovenci crowdfundingom i kriptovalutama grade vile u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Na ostrvu Krku grade se prve vile namijenjene iznajmljivanju čija je izgradnja finansirana crowdfundingom. Xaurum Gamma prvi je građevinski i prvi turistički projekat u Hrvatskoj koji je iskoristio grupno finansiranje kao način prikupljanja kapitala.

I dok se hrvatski građevinari i preduzetnici u turizmu pitaju kako to da izvedu, jer crowdfunding je u Hrvatskoj i dalje u mnogim slučajevima u sivoj zoni, projekt na Krku realizovao je slovenački Auresco institut iz Ljubljane, koji u Hrvatskoj posluje preko kompanije “Gama gradnje” i koji najavljuje da će, kad budu dovršene u maju 2018,, svih šest vila staviti na upravljanje Gamma Trustu sa sjedištem u Lihtenštajnu. Zato kapital ni nije prikupljao u Hrvatskoj već u inostranstvu. Auresco institut finansijski je to obavio kroz initial coin offering (ICO).

Uz svoju postojeću kriptovalutu XAUR, kroz ovaj je ICO izdao novu kriptovalutu XGM (skraćenica od Xaurum Gamma) te tako prikupio 2,06 miliona eura kapitala. Osim suvlasništva u vilama u okviru Xaurum Gamma projekta na Krku, Auresco se kroz ICO obvezao da će cijeli projekt pretvoriti u “prvu kripto ulicu na svijetu”. Jakob Kapus iz Auresca pojašnjava da to znači da će sve vile biti upisane na njihov Blockchain. Svaka će imati zasebnu adresu na njemu te će investitori moći pratiti sve transakcije iznajmljivanja tih vila.

Na Blockchain će zapisati i automobile, plovila, katering usluge, dostave dronom i ostalu imovinu i usluge, uključujući usluge čišćenja i održavanja, a koje će iznajmljivati i prodavati turistima. “To je primjer ekonomije u realnom vremenu, gdje investitori mogu u svakom trenutku vidjeti šta se događa s projektom”, kaže.

Uz dvije vile koje se upravo grade, a što se putem weba može pratiti kroz javni videonadzor, Auresco na Krku već iznajmljuje jednu vilu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *