Naslovne strane dnevnih novina za 26. oktobar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Najveći pretovar u Luci Bar od 1992. godine

U kompaniji Luka Bar je u noći između nedjelje i ponedjeljka obavljen najveći ukrcaj tereta na brod od aprila 1992. godine. Iz Luke Bar je saopšteno da je pretovareno preko 98,44 hiljade tona boksita u brod Diamond Power, za potrebe firme Uniprom metali iz Nikšića, prenosi portal Barinfo.

Dušku u kešu dali 8 pa još 4,5 miliona

Uvezi sporne garancije Atlas banke u Privrednom sudu juče su kontradiktornim izjavama svjedočili Đorđe Đurđić, bivši direktor Atlas banke i Robert Johan Baker, direktor arapske firme Kaspia Property Holdings koja tužbom traži da joj Atlas banka isplati 12,5 miliona eura.

Saslušano više zaposlenih

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je premet u vezi sa trošenjem novca iz budžeta Skupštine u prošloj godini u okviru kojeg je saslušano više osoba. Iz ODT-a Vijestima je saopšteno da je u toku izviđaj i da u cilju zaštite interesa postupka ne može biti saopšteno više podataka.

Dnevne novine

Rast spoljnotrgovinske razmjene 9,4 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 9,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Građani se žale zbog kredita, depozita, kartica i računa

Bankarski ombudsman Halil Kalač je u prvih devet mjeseci ove godine primio 370 žalbi klijenata i žiranata, od kojih se najviše njih odnosilo na kredite indeksirane u švajcarskim francima (CHF), tačnije na nesprovođenje Zakona o dopunama zakona o konverziji kredita u CHF u eure.

Usvojen Zakon o finansijskom lizingu i faktoringu

Zakon o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima, kojim se, između ostalog, propisuje obaveza pribavljanja dozvola za rad subjekata koji se njima bave i unapređuje postojeći regulativni okvir, usvojen je juče u Skupštini.

Dan

 

Novac građana se ne smije nezakonito trošiti

Nevladin sektor osudio je postupke poslanika i zaposlenih u Skupštini koji su uzimali novac iz blagajne preko putnih naloga, a da nijesu pravdali te troškove, ili još gore, ako se utvrdi, da su fapsifikovali putne naloge i nezakonito uzimali novac po tom osnovu. Državna revizorska institucija je utvrdila da je 120 hiljada eura po osnovu putnih naloga uzeto iz blagajne, a da taj novac nije razdužen.

Uvoz šest puta veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za devet mjeseci, prema preliminarnim podacima iznosila je 1,953 milijarde eura, što ukazuje na rast od 9,4 odsto u odnosu na isti period lani, saopštili su iz Monstata. Izvoz robe imao je vrijednost od 272,7 miliona eura i bio je veći 17,8 odsto, a uvoz 1,681 milijardi eura, što je za 8,2 odsto više.

Propisali uslove za faktoring

Skupština je usvojila Zakon o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima, kojim se, između ostalog, propisuje obaveza pribavljanja dozvola za rad subjekata koji se njima bave i unapređuje postojeći regulativni okvir. Ministar finansija Darko Radunović je kazao da su poslovi lizinga uređeni Zakonom o lizingu što je doprinijelo razvoju tog segmenta finansijskih usluga, ali nijesu propisani uslovi za osnivanje, poslovanje i kontrolu tih subjekata.

Pobjeda

Emisija dva miliona obveznica

Univerzal kapital banka registrovala je emisiju 200 zamjenjivih obveznica, saopštila je Montenegroberza. Vrijednost obveznice je 10.000 eura. Fiksna kamata je jedan odsto na godišnjem nivou, a obveznice dospijevaju 24. aprila 2023.

Sekulić: Nema opravdanja za odnos prema novcu građana

Nalaz DRI, kojaje dala negativno mišljenje na usklađenost poslovanja Skupštine sa zakonima, je vrlo zabrinjavajući i nema opravdanja za ono što se dešavalo sa novcem građana, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora za ekonomiju Predrag Sekulić.

Brajović: Nema govora o prodaji Aerodroma

Aerodromi imaju potencijala da sami finansiraju razvoj iz kredita, bez državnih garancija i ne može biti priče o njihovoj prodaji, saopštio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović (SD), odgovarajući na pitanje novinara nakon sjednice parlamenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *